Egyszerűsödik a véradás

koronavírus
A 0-ás vér vörörsvérsejteinek membránján nincsenek antigének, ezért univerzális a nullás vércsoportú donor
Vágólapra másolva!
Taj-kártya nélkül is lehet vért adni szerdától. Jákó Kinga, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója elmondta: a véradóknak a személyi igazolványt és a lakcímkártyát továbbra is be kell mutatni a betegek és a véradók védelmében.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet szerint Magyarországon kevés a véradó, és a nyári hónapokban könnyebben alakul ki hiány a vérkészletekben. A főigazgató kifejtette: a teljes vérkészlet-telítettséghez hetente minimum 10 ezer véradóra és 8500 egység vérre volna szükség. A nyári időszakban rendszerint 6500-7000 egység vér gyűlik össze egy héten. Ez a főigazgató szerint nem optimális, de nem is kritikus mennyiség, jut vér valamennyi életmentő beavatkozásra, de a tervezett műtéteknél lehet csúszás.

Ha valakinek felhasználják a vérét, a donor még sms-t is kaphat Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A pozitívak többen vannak

A szervezet honlapján ábrák jelzik, hogy az adott napon mennyire telítettek az egyes vércsoport esetén a hazai készletek.Hétfőn a 0+, a B+ és az AB+ esetén optimális, az A+-nál már csak megfelelő volt, míg a fennmaradó vércsoportok esetén (0-, A-, B-, AB-) a jelzőrendszer „éppen elégként” értékelte a rendelkezésre álló vér mennyiségét.

A tízmillió lakosból mindössze 250 ezer a rendszeres véradó, holott jóval többen lennének alkalmasak rá.

Véradásra jelentkezhet valamennyi 18 és 65 év közötti, legalább 50 kilogramm testsúlyú, egészséges felnőtt. A férfiak akár ötször, míg a nők maximum négyszer adhatnak vért, az alkalmak között azonban el kell telnie 56 napnak.

Jöhet az sms

A jövőben van arra reményJákó Kinga szerint, hogy az OVSZ új fenntartója, az Állami Egészségügyi Ellátási Központ segít fedezetet találni ahhoz, hogy valahányszor felhasználják valakinek a vérét, a donort erről telefonon értesítik. Ilyen rendszer Magyarországon is működik, igaz, egyelőre nem egész évben, hanem csak kampányjelleggel karácsony környékén, illetve a nagyobb véradási rendezvényeket követő hetekben.

A véradással három ember életét is megmenthetjük Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

Egy hete írta meg az Origo, hogy Hajdu László, Rákospalota DK-s polgármestere nyilvánosan kért segítséget, mert nem tudták megoperálni megfelelő vér hiányában.

– közölte a Facebook-oldalán Hajdu László, a XV. kerület polgármestere. A Demokratikus Koalíció politikusának A(Rh+) vércsoportja van.