A szívinfarktusos férfi helyett a beteg feleségének hátfájását akarta meggyógyítani egy orvos a Heves megyei Boldogon. A férfi pár óra múlva meghalt. 

Megvizsgálta, mégsem utalta kórházba szívinfarktusos betegét egy orvos, emiatt a férfi még aznap délután meghalt. A doktor ellen most emeltek vádat, felfüggesztett börtönt és pénzbírságot kaphat.

Az ügyeletes orvost tavaly július 20-án hívták egy már jó ideje magas vérnyomásban szenvedő férfihoz Boldogra. A beteg rosszul lett, fájt, szúrt a mellkasa, és hányingere is volt. A doktor reggel 7 óra után érkezett meg a férfihez, akinek megmérte a vérnyomását, gyógyszereket adott neki, és azt mondta, hogy másnap menjen el a körzeti orvoshoz.

Nem csinált EKG-t, és semmilyen más – ilyenkor kötelező – vizsgálatot, amit egyébként a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja is előír.

Közben kiderült, hogy a beteg férfi feleségének fájt a háta. Amikor az orvos ezt megtudta, elmondta, hogy ő természetgyógyász és fájdalomspecialista, és felajánlotta, hogy meggyógyítja. Megadta a nevét és telefonszámát, majd elment.

Az orvos távozása után a férfi állapota tovább romlott, ezért rokonai délután 3 óra körül a hatvani kórház központi ügyeletére vitték, ahol heveny szívizomelhalást diagnosztizáltak. A férfit Budapestre akarták vinni, de a mentőautóban rosszul lett, és meghalt.

A vizsgálatok szerint, ha az ügyeletes orvos szakszerűen megvizsgálja és kórházba küldi, megmenthették volna a férfit.