Az év végére kiderül, mi lesz a budai campusszal

Parlament Rétvári Bence Fidesz
Parlamenti ülésnap 2015 március 30.-án
Vágólapra másolva!
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ötvenmillió forintos költségvetési többlettámogatást biztosított a Budapesti Corvinus Egyetem számára, hogy a budai campus fejlesztési terve legkésőbb december 31-ig elkészülhessen – közölte a tárca parlamenti államtitkára az LMP-s Ikotity István írásbeli kérdésére válaszul.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában rögzítette: a minisztérium a campus hosszú távú és kiszámítható fejlesztését támogatja, és kizárólag a jelenlegi felsőoktatási funkciók erősítését tartják elképzelhetőnek a jövőben is.

Ötvenmilliós többlettámogatás

A fenntartó a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) számára ötvenmillió forint költségvetési többlettámogatást biztosított annak érdekében, hogy a Villányi úti budai campus fejlesztési terve legkésőbb december 31-ig elkészülhessen. Jelezte: a BCE, valamint a Szent István Egyetem (SZIE) vezetői szeptember 22-én egyeztettek a feladatokról.

Az ötvenmillió forint az egyetem tájékoztatásának megfelelően

fedezetet biztosít a jelenlegi épületek állagfelmérésére,

a felmérés alapján szükséges felújítások/átalakítások költségbecslésére és terveire, a jövőbeni fejlesztésre vonatkozó koncepciók, és az ennek megfelelő koncepcionális tervek kidolgozására. Ez lesz a fedezete bizonyos szintű, állagmegóvó, biztonsági szempontból nem halasztható felújításoknak is – jelezte.

Rétvári Bence az év végére ígérte a konkrét terveket Fotó: Polyák Attila - Origo

Megmarad az arborétum

Egy másik kérdésre az államtitkár megerősítette: az Emberi Erőforrások Minisztériuma a campus és az ahhoz szervesen kapcsolódó, 1975-ben természetvédelmi területté nyilvánított arborétum hosszú távú és kiszámítható fejlesztését támogatja. Kizárólag a jelenlegi felsőoktatási funkciók erősítését tartják elképzelhetőnek a jövőben is, a Budai Arborétum jelenlegi formájában és a megszokott keretek között működik tovább.

A Budai Arborétum továbbra is a kertészettudományi kar kezelésében marad,

a megszokott kertészeti és gyakorlati tevékenységein kívül a természetvédelmi területen egyéb beavatkozás nem történik – rögzítette Rétvári Bence.

Korábban az Origoo is beszámolt arról, hogy továbbra is a Budapesti Corvinus Egyetem budai kampuszán folyik az átszervezett karok hallgatóinak oktatása, nem pedig a gödöllői Szent István Egyetemen.

Betartják a garanciákat

A Corvinus Egyetem hallgatói önkormányzata az augusztus 25-én küldött levelében arról tájékoztatta az államtitkárságot, hogy elfogadja a Corvinus budai karainak kiválását, amennyiben a levélben 6 pontban felsorolt garanciákat a fenntartó vállalja. Erre az államtitkárság válaszlevelében ígéretet tett, és a BCE hallgatóit minden felvetésükkel és kérésükkel kapcsolatban a mellékelt levélben tájékoztatta.