Milliókat érint: akciónap a nők elleni erőszakkal szemben

2015.11.18. 14:01

Magyarországon milliós nagyságrendű azon nők száma, akik számára a nők elleni erőszak nem elvont fogalom, hanem a naponta megtapasztalt keserű valóság. Erre kívánja felhívni a figyelmet a szombaton kezdődő rendezvénysorozat.

Zéró toleranciát hirdet a nők elleni erőszakkal szemben a szombaton kezdődő 16 Akciónap elnevezésű nemzetközi kampány Magyarországon. A rendezvényt 1991 óta világszerte november 25. és december 10. között tartják. A határdátumok jelzésértékűek: november 25-e a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja, december 10-e pedig az emberi jogok világnapja.

A nők elleni erőszak gyakran családon belül történik - képünk illusztrációForrás: Thinkstock

Magyarországon a rendezvény nyitóeseménye november 21-én szombaton kezdődik: a Néma Tanúk felvonulással a családon belüli erőszak során meggyilkolt nőkre emlékeznek. A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület a 16 Akciónap kampány más szervezőivel együtt azért küzd, hogy ez a súlyos társadalmi probléma kellő figyelmet kapjon.

A családi erőszaknak áldozatul esett nőket megjelenítő figurák a NANE egyik demonstrációjánForrás: MTI/Kovács Attila

Az EU Alapjogi Ügynökségének kutatása szerint a 15 éves koruk óta a fizikai és szexuális erőszak valamely formájának áldozatává vált magyar nők aránya 28 százalék a válaszadó 18–74 év közötti korosztályban, ami 1,1 millió embert jelent. A jelzett korosztályból csaknem minden tizedik nő ellen követtek el szexuális erőszakot 15 éves kora óta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK