Egy sírhelyre emlékeztető fekete babakocsi látható az egri Szent Antal templomban - ezzel is kampányolnak a fogamzásgátlók használata ellen. A különös installáció részeként kihelyezett tájékoztató készítője felhívja a figyelmet, ezeknek szereknek a használata arra csábít, hogy a nők elhiggyék: korlátlanul rendelkezhetnek saját testükkel.

"A fogamzásgátló széleskörű használata házastársi hűtlenséghez és az erkölcsi nevelés általános fellazulásához vezet!" - egyebek között ez áll azon a papíron, amit az egri Minoriták Szent Antal Templomában helyeztek ki. A több mint 25 ezer követővel rendelkező Pesti cetli Facebook-csoport oldalán megosztott képen az is látszik, hogy a tájékoztatók előtt egy sírhelyre emlékeztető fekete babakocsit is kiraktak.

Családtervezési tanácsok...

Szerző: Pesti cetli2015. november 25.

A templom a minorita rendé, azonban az üzemeltetést néhány éve átvette az Egri Főegyházmegye. Ahogy Csizmadia István plébánostól megtudtuk, ez a berendezés már akkor is itt volt, amikor átvették a templomot és ők nem változtattak ezen.

A plakátokon az olvasható, hogy

  • a fogamzásgátló használata a nőt az ösztönkielégítés puszta eszközévé alacsonyítja,
  • veszélyes hatalmat juttat azon állami hatóságok kezébe, melyek túlteszik magukat az erkölcsi alapelveken,
  • illetve arra csábít, hogy elhiggyük: korlátlanul rendelkezhetünk a saját testünkkel.

A meg nem született gyerekek szimbóluma

- Mi a probléma azzal, hogy egy templomban a katolikus egyház tanításaira ösztönző plakátot helyeznek ki? – reagált megkeresésünkre Csizmadia István. A plébános szerint a sírhelyként berendezett fekete babakocsi

a meg nem született gyermekeket szimbolizálja.A plakátok végén a hívőknek a Teljes szeretet című könyvet, illetve a Humanae Vitae enciklika olvasását ajánlják.

A fekete babakocsi a plébános szerint a meg nem született gyermekeket szimbolizáljaForrás: Pesti Cetli

Ez utóbbi VI. Pál pápa 1968-ban kiadott körlevele a helyes születésszabályozásról, melyben leírják, hogy a születésszabályozás egyház által megengedett egyetlen lehetősége a természetes módszer, mellyel – kellő indok esetén – a házastársak a terméketlen időszakokra korlátozzák a nemi érintkezést.

Az enciklika szerint erkölcstelen minden olyan mesterséges módszer, például az óvszer, vagy a hormonkészítmények használata, amelyek megakadályozzák a nemi aktus természetes lefolyását és lehetetlenné teszik a fogamzást.

Mint a nyulak

A Humanae Vitae enciklikát Ferenc pápa is védelmébe vette, ugyanakkor januárban ázsiai útjáról hazatérve azt mondta újságíróknak, hogy a katolikusoknak nem kell úgy szaporodniuk, mint a nyulaknak, és a felelősségteljes gyermekvállalásra kell hagyatkozniuk.

A pápa a katolikusok felelősségteljes gyermekvállalásáról beszéltForrás: Getty - Alberto Pizzoli/AFP

A katolikus egyházfő pár nappal később egy audiencián finomított kijelentésén, úgy fogalmazott, hogy az a nézet is téves, miszerint a sokgyermekes családok okozzák a szegénységet. 

A nyulas hasonlatról Nunzio Galatino, az olasz püspöki kar (CEI) elnöke később azt mondta, Ferenc pápa szokása szerint keresetlen szavakkal fogalmazott, egyszerűen csak azt akarta mondani, hogy lehet több gyermeket világra hozni, de ne a puszta élvezet vezesse az embert.