Magánemberként bulizott Ibizán a tanácsadó

Habony Árpád; Havasi Bertalan; Vajna, Andrew G. Foglalkozás kisbusz kormánybiztos Közéleti személyiség foglalkozása KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ médiaszakember sajtófőnök SZEMÉLY tanácsadó Foglalkozás kormánybiztos Közéleti személyiség foglalkozása KÖZLEKEDÉSI ESZK
Kötcse, 2013. szeptember 15. Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó (b), Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos (k) és Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke (j) érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére Kötcsén 2013. szeptember 15-én. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Brüsszeli kötelezettségszegési eljárás menekültügyben, Habony Árpád ibizai bulizása, újra duzzadó kórházi adósságállomány és a TEK óbudai kivonulása – ez történt a héten.
Vágólapra másolva!

A héten megláttuk, hogyan tölti a szabadidejét Habony Árpád egy ibizai szórakozóhelyen. A Heart Ibizát főleg az elektronikus zene kedvelői látogatják. Spanyolország közismert séf testvérpárja, Ferran és Albert Adrià készítik a – nem az átlag magyar pénztárcához mért – ínycsiklandó falatokat. Az exkluzív szórakozóhelyen

egy menü 80 euróba, azaz 25 ezer forintba kerül,

derül ki a TripAdvisor utazási oldalról.

Később a Magyar Távirati Iroda (MTI) megtagadta a Demokratikus Koalíció (DK) közleményének kiadását a videóval kapcsolatban. A DK a közlemény címében azt kérdezte:

Miből jár egy feltételezett ibizai drogdiszkóba Orbán tanácsadója?

Az MTI visszadobta a szöveget, mondván,

egy közlemény nem járhat mások személyhez fűződő jogainak sérelmével,

különös tekintettel a közszereplőnek nem minősülő személyek jogaira. A Fővárosi Törvényszék szeptemberi ítélete szerint Habony közéleti szereplőnek minősül, és személyiségi jogainak védelmére csak korlátoltan hivatkozhat.

Péntekre a Heart Ibiza oldalán az ominózus videót az egyszerű felhasználók számára elérhetetlenné tették. Addigra azonban Habony bulizása a mémgyártókat is megihlette.

Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóról érdekes felvétel látott napvilágot Forrás: MTI/Varga György

„Kínos annak, aki így viselkedik”

Lázár János a Habony-videóval kapcsolatban azt mondta az Origo kérdésére, hogy ő nem járt Ibizán. Később azt mondta, nem látta a felvételt, és nem érzi nemzetbiztonságilag aggályosnak a helyzetet. „Mások magánéleti szokásaival nem foglalkozom” – mondta, és hozzátette, hogy fiatalabb kollégái okosították ki a videó tartalmáról. „Ha azt kérdezi, hogy kínos-e nekünk ez a viselkedés, azt válaszolom:

kínos annak, aki így viselkedik” –

zárta le Lázár János.

Újabb eljárás indult

A héten kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a menekültügyi szabályozás miatt az Európai Bizottság. Brüsszel kifogásolja, hogy a menekültügyi eljárásokban nem lehet a fellebbezéskor újabb tényekre és jogi szempontokra hivatkozni, valamint Magyarország fellebbezés esetén sem függeszti fel automatikusan az adott ügyben hozott határozatokat, azaz az ország elhagyására kényszeríti a kérelmezőket.

Lázár János Brüsszel bosszújáról beszélt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A bizottság szerint az is aggályos, hogy az illegális határátlépéssel összefüggő gyorsított büntetőeljárásokra vonatkozó magyar törvény nem tartja tiszteletben azt az uniós irányelvet, amely biztosítja, hogy a büntetőeljárás nyelvét nem értő gyanúsítottak minden szükséges dokumentum írásbeli fordítását megkapják.

Bosszúnak tartják

Magyarországgal szembeni bosszúnak minősítette az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárást a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János azt mondta: Brüsszel azért döntött így, mert a kormány az Európai Bíróságon támadta meg a kötelező kvótákról szóló uniós döntést.

Technikai jellegűnek tartja az Európai Bizottság kifogásait

a magyar menekültügyi rendszerrel kapcsolatban az igazságügyi miniszter. Trócsányi László szerint az uniós végrehajtó testület a legfontosabb pontokat illetően nem talált érdemi hibát a magyar intézményrendszerben.

Tízmilliárdos adósság

Borozolta a kedélyeket, hogy a kórházak adóssága ismét jelentősen megugrott. Bár korábban konszolidálták a 60 milliárdos hiányt, de most újra 40-45 milliárdos lyukról beszélnek. Az egészségbiztosítási kassza év végi maradványából lesz kórházi adósságrendezés, de a mértéke nem éri majd el a korábbit – közölte az egészségügyért felelős államtitkár.

Ismét tízmilliárdokra rúg a kórházak adósságállománya Forrás: MTI/Komka Péter

Ónodi-Szűcs Zoltán szerint néhány intézmény

annak ellenére nem fizeti ki a tartozásait, hogy rendelkezik készpénzzel.

A személycserékkel összefüggésben elmondta: január 1-jéig kell dönteni arról, hogy ki irányítja majd az Országos Tisztifőorvosi Hivatalt.

Ítélet és akció

Összesen több mint

230 millió forintnak megfelelő kártérítést

ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága 43 magyar fogvatartottnak, mert a testület megítélése szerint ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével, és sérti a megalázó vagy embertelen bánásmód tilalmát, hogy túlzsúfolt cellákban tartják őket fogva.

A héten a Terrorelhárítási Központ (TEK) ismét akcióba lendült. A kommandósok egy budapesti brit iskolához vonultak ki. Az iskolát kiürítették, a gyerekeket a szemközti Kiscelli Múzeumba kísérték, és átvizsgálták az épületet. Hajdu János, a TEK első embere szerint „volt valós veszély”.