Egy hangfelvétel szerint előre eldöntött az uniós pályázatok sorsa

Hadházy Ákos; beszél felirat FOTÓ ÁLTALÁNOS kokárda Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY SZIMBÓLUM ÜNNEP ünnepel ünnepi rendezvény
Budapest, 2015. március 15. Hadházy Ákos, a párt antikorrupciós szakszóvivője beszél az LMP ünnepi megemlékezésén a budapesti Pilvax kávéházban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 167. évfordulóján, 2015. március 15-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Az európai uniós forrásokkal kapcsolatos korrupció szálai egészen a legfelsőbb szintekig, a pályázatokról döntő minisztériumokig vezetnek – jelentette ki Hadházy Ákos, az LMP korrupcióügyi szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus közzétett egy hangfelvételt, amelyen állítása szerint Ács Rezső szekszárdi polgármester hallható, aki azt részletezi, hogy az uniós pályázatok eredménye előre eldöntött. A Miniszterelnökség szerint az ellenzéki politikus bűnpártolást követett el.
Vágólapra másolva!

Hadházy Ákos, az LMP korrupcióügyi szóvivője nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyik állítása szerint bizonyítja, hogy az uniós pályázatokkal kapcsolatos korrupció szálai egészen a legfelsőbb, minisztériumi szintekig is elér. A politikus szerint a felvételen Ács Rezső, Szekszárd fideszes polgármestere, valamint Máté Péter, a városvezető szintén kormánypárti tanácsadójának beszélgetése hallható.

„A pályázati rendszer ma így működik Magyarországon.

És ha nem, akkor megyek egy várossal odébb. Mert van egy kvótám, amit én eloszthatok, és ha nem, akkor megyek egy várossal odébb. Zárt ajtók mögött sajnos ez van" – hallható a felvételen.

Hadházy Ákos szerint "nyíltan zajlik Magyarország legnagyobb volumenű bűncselekménye", ami a korábbi uniós ciklusban 2000 milliárd forintnyi, a jelenleg is futóban pedig 12 ezer milliárdnyi kárt okozhat.

"Bűnszervezet működik az uniós pénzek elosztásánál, ennek a szervezetnek az első csápja pedig a minisztériumokban van,

ahol ezekről a pályázatokról döntenek" - mondta.

A politikus név szerint említette Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert és Balog Zoltán Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét, úgy véli ugyanis, hogy ezeknél a tárcáknál döntenek a legtöbb uniós pénzről.

Túlárazás

Hadházy Ákos szerint a felvétel azt bizonyítja, hogy

az esetek nagy részében már előre megvannak a pályázatok győztesei, így az eljárások csak „alibik".

Szerinte a „bűnszervezet" második csápja azokból az önkormányzatoknál házaló cégekből áll, amelyek biztos pályázati sikert ígérnek, átveszik a papírmunkát is, cserébe pedig azt kérik, hogy ők lehessenek a kivitelezők.

Hadházy Ákos Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Példaként egy szekszárdi beruházást is említett, a városban működő Wosinsky Mór óvodát ugyanis állítása szerint túlárazva bővítették.

A projekt 130 millió forintba került, pedig piaci áron négyzetméterenként 200 ezer forinttal számolva, elegendő lett volna 66 millió forint

– fogalmazott. Az ügyben az LMP feljelentést tett.

Titkos forrás

A politikus a hangfelvétel forrását nem árulta el, azt viszont elmondta, hogy egy önkormányzati frakcióülésen zajlott le a párbeszéd, amelyen – akkor még fideszes képviselőként – ő is részt vett.

„Nagy szerepe volt az ilyen ügyeknek abban, hogy kiléptem a Fideszből" – tette hozzá. Az LMP egyébként a sok korrupciós ügy miatt - Lázár János Kormányinfójához hasonlóan - minden héten sajtótájékoztatót tart majd „Korrupcióinfó" néven. A párt azt állítja, fél évre előre rendelkeznek anyaggal.

Ács Rezső: megvágták a felvételt

Szekszárd fideszes polgármestere közleményében nem tagadta, hogy ő szerepel a felvételen, de Ács Rezső szerint a Hadházy Ákos által közzétett hanganyagot több helyen megvágták, emiatt az "megtévesztő és a tények elferdítésére alkalmas".

Álláspontja szerint az említett óvodai projekt a pályázati kiírásnak, a pályázatnak megfelelően, az uniós normákat, előírásokat betartva szabályosan lezajlott. „A beruházás tíz szekszárdi vállalkozás összefogásának köszönhetően határidő előtt a költségkeretet betartva, kiváló minőségben megvalósult. A pályázat lezárása és elszámolása szabályszerűen megtörtént" – tette hozzá.

Ács Rezső közleményében azt írta, hogy a felvétel idején még az MSZP által jóváhagyott pályázati időszak futott.

„Ma 2016-ot írunk, össze sem lehet hasonlítani a két pályázati rendszert. A mostani sikeres, gyarapodást hozott a városunknak, az előzőnél még az elnyert pályázatok kimenetele is bizonytalan volt. Ezért kellett óvatosan tervezni, s ezért a házaló pályázatírókat és az állításaikat is fenntartásokkal kezeltük. Ma már egy jól működő, tervezhető, kiszámítható pályázati rendszer van" – fogalmazott a politikus.

Miniszterelnökség: ez bűnpártolás

A Hadházy Ákos által nyilvánosságra hozott,

a híradások alapján négy évig rejtegetett hanganyag arra utal, hogy a politikus bűnpártolást követ el

- reagált a miniszterelnökségi sajtóiroda. Azt írták, Hadházy állítása szerint részt vett egy olyan megbeszélésen, ahol közpénzek szabálytalan felhasználásáról egyeztettek, azonban képviselői esküjével szemben nem a közérdeket tartotta szem előtt, nem jelentette egyből az ügyet a rendőrségen, hanem négy évig hallgatott.

A miniszterelnökségi közleményre reagálva Hadházy közölte, hogy a Wosinsky utcai óvoda felújításhoz kapcsolódó korrupciós ügyben két hónapja, az óvoda elkészülte után néhány héttel feljelentést tett, amihez csatolta a fenti hangfelvételt. Megjegyezte, hogy az azóta eltelt időszakban az egyértelmű bizonyítékok ellenére nem történt semmi: a rendőrség szerint nem merült fel hivatali visszaélés vagy hűtlen kezelés gyanúja, így továbbította az ügyet NAV-nak, ami viszont visszadobta azzal: ez nem költségvetési csalás, hanem mégis hivatali visszaélés vagy hűtlen kezelés.