Huszárok és tüntetők várják március 15-én

Áder János; Kövér László Budapest, 2015. március 15.
Áder János köztársasági elnök (b4) és Kövér László házelnök (b3) jelenlétében katonai tiszteletadással felvonják Magyarország lobogóját az 1848-49-es szabadságharc évfordulóján az Országház előtt, a Kos
Katonai tiszteletadással felvonják Magyarország lobogóját az 1848-49-es szabadságharc évfordulóján
Vágólapra másolva!
A kormány és tüntetők is gőzerővel készülnek március 15-ére: Budapesten lépni sem lehet majd a rendezvényektől, és bejelentkeztek Orbán Viktor lengyel barátai is. Ha nem tudja, hogy a miniszterelnöknek vagy az oktatási rendszer ellen tiltakozóknak tapsoljon, cikkünk segíthet eligazodni a programok között.
Vágólapra másolva!

Programdömpingre számíthatnak azok, akik vidéki pihenés helyett Budapesten töltik a március 15-ét: az ORFK tájékoztatása szerint

csak a fővárosban 34 rendezvény lesz,

míg országszerte több mint 300-at tartanak. A rendőrség nem közölte, hogy ebből mennyi a központi vagy önkormányzati program, és mennyi az előre bejelentett demonstráció.

Huszármenettel a körútig

Az állami ünnepségről szombaton Vargha Tamás, a honvédelmi tárca államtitkára is rövid beszámolót tartott a Nemzeti Múzeum lépcsőjén. Elmondta, az ünnepi program reggel kilenckor kezdődik a Kossuth téren, katonai tiszteletadással vonják fel a nemzeti lobogót a Parlament előtt, Áder János köztársasági elnök jelenlétében.

Katonai tiszteletadással vonják majd fel idén is Magyarország lobogóját az 1848–49-es szabadságharc emlékére Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A zászlófelvonás után az érdeklődők hagyományőrző huszárok és lovas katonák kíséretében vonulhatnak át a Nemzeti Múzeumhoz, ahol fél tizenegytől Tarlós István főpolgármester és Orbán Viktor beszédet mond a Tiszteletet a bátraknak! című rendezvényen.

Jönnek a lengyelek is

A tömeges részvételt már magukban biztosíthatják Orbán Viktor lengyel barátai: mint az Origo megtudta, a jobboldali lengyel hetilap, a Gazeta Polska támogatói klubja

közel négyezer látogatót indít különvonattal Budapestre,

a lengyel vendégek két napot töltenek el a fővárosban.

Két program, egy helyszín

Azonban itt útelágazáshoz érünk: ugyanebben az időpontban, a Múzeum körúton tüntetne a Demokratikus Magyarországért közösség, a kormány szerintük megfélemlítő, elnyomó politikája ellen – demonstrációjukra a rendőrség nemet mondott, bírósági engedéllyel mégis megtarthatják.

Kérdéses, hogy a két rendezvényt hogyan sikerül majd elválasztani egymástól. Biztos, ami biztos,

a TEK már március 4-én döntött a Múzeum körút és a környező utcák lezárásáról.

A hatóság a területen tartózkodók közül bárkit megmotozhat, járműveket vizsgálhat át, de akár el is küldhet bárkit a helyszínről.

Családi programok a Várban

Az Orbán-beszéd után a Várban folytatódik az állami ünnepség, ami főként a nagycsaládosok számára lehet érdekes: este hat óráig huszártábor, kokárdakészítés, Magyar Ízek Utcája, és számos más program várja majd a vendégeket.

Újabb tüntetés várható március 15-én, az oktatási rendszer átalakításáért. Február 13-án több mint tízezer demonstráló töltötte meg ugyanezért a Kossuth teret Fotó: Marton Szilvia - Origo

Délután az oktatás válsága miatt tiltakozók foglalják el az Andrássy utat, hogy aztán együtt sétáljanak a Kossuth térig. A szervezők mindenkit arra kértek, hogy kockás ingben jöjjön. Eddig 35 oktatási és kulturális csoport, alapítvány jelezte, hogy részt vesz a Facebookon szervezett eseményen, ami idén a második oktatásról szóló tömegrendezvény lesz a Parlament előtt.

Erdősiné, már megint

A szocialisták a Nemzeti Választási Iroda előtt tüntetnének, hogy emlékeztessenek a február 23-i botrányra, amikor Erdősi Lászlóné tagbaszakadt kísérőivel ütötte ki az MSZP népszavazási kezdeményezését.

Erdősi Lászlóné, mielőtt leadta volna a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási referendumát Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A rendőrség és a BKK egyelőre nem számolt be a várható forgalmi változásokról, de az alábbi helyszíneken biztosan elterelésre, útlezárásokra számíthat.

Kossuth tér – Alkotmány utca – Bajcsy-Zsilinszky út – Károly körút – Astoria – Múzeum körút – Kossuth Lajos utca – Ferenciek tere – Szabad sajtó út – Erzsébet híd – Attila út – Szarvas tér – Dózsa György tér – Palota út – Dísz tér.

A TEK emellett március 15-én, 0 órától délután 13 óráig lezárta:

  • a Múzeum körút Astoria és Baross utca közötti szakaszát,
  • a Baross utca Múzeum körút és Szentkirály utca közötti szakaszát,
  • a Szentkirály utca Baross utca és Rákóczi utca közötti szakaszát,
  • a Rákóczi utca páratlan oldalát a Szentkirályi utca és az Astoria között.

A rendezvények miatt érdemes autó helyett a tömegközlekedést választani Budapesten, a BKK Info várhatóan a honlapján tájékoztat majd a forgalmi változásokról.