Változik a sebészeti ügyeleti ellátás Budapesten

épületfotó FOTÓ FOTÓTÉMA KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ madártávlat mentőautó
Budapest, 2011. március 1. Mentőautó érkezik a Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórházba. A felvétel 2011. március 1-jén készült. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Április 1-jével megváltozik a sürgősségi sebészeti ügyeleti ellátás Budapesten - jelentette be az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár. A döntést megelőzően az egészségügyért felelős államtitkár vizsgálatot rendelt el egy beteghalállal végződött márciusi eset ügyében.
Vágólapra másolva!

Mészáros János közölte: a változás lényege, hogy április 1-jétől azok az intézmények,

ahol van aktív sebészeti ellátás, az év minden napján 24 órában kötelesek fogadni a területi ellátási kötelezettség szerint hozzájuk tartozó betegeket.

Jelezte, ez egyrészt azt szolgálja, hogy a betegek pontosan tudják majd, hova menjenek, ha sebészeti jellegű problémával küzdenek, másrészt az ügyeleti ellátásban részt vevő szakembereknek nagyobb biztonságot ad az egyértelmű betegút.

A betegnek és a szakembereknek is nagyobb biztonságot ad az egyértelmű betegút (Képünk illusztráció) Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Népszabadság írt arról, hogy vizsgálatot rendelt el az egészségügyért felelős államtitkár egy beteghalállal végződött márciusi eset ügyében.

A vizsgálattal azt szeretnék tisztázni, hibázott-e valamelyik intézmény. Ha nem történt hiba, és csak a véletlenek okolhatók az esetért, a vizsgálat alapján akkor is kiderülhet,

miként lehet elkerülni, hogy ilyen bizonytalan legyen a mentésre szorulók kórházi elhelyezése

- mondta Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár.

Ugyancsak a lap számolt be arról, hogy egy 37 éves nő nemrég

rosszulléte után négy órával került a műtőasztalra.

Az utcán összeesett, stroke-gyanús nőhöz a XII. kerületbe riasztották a mentőket, akiket a Szent Imre Kórház sürgősségi ügyelete a Szent János Kórházba irányított.

Az a kórház azonban korábban lemondta az intenzív ellátást igénylő betegek fogadását, ezért a nőt a helyettesítő Szent Margit Kórházba vitték, ahol az ügyeletes orvos neurológus szakorvos hiányában nem akarta átvenni, majd a Szent Imre jelezte, ebben az esetben mégis fogadja a beteget. Időközben a nő keringése leállt, nem volt szállítható állapotban, újra kellett éleszteni, végül a Szent Margitban műtötték meg, ám azóta elhunyt.