Tízmilliók landoltak Medgyessy feleségének számláján

Göncz Árpád temetése az óbudai temetőben, Medgyessy Péter ex kormányfő
Fotó: Dudás Szabolcs
Göncz Árpád temetése az óbudai temetőben, Medgyessy Péter ex kormányfő Fotó: Dudás Szabolcs
Vágólapra másolva!
Medgyessyné Csaplár Katalin magánbankszámláján kötött ki annak az 597 ezer eurónak a nagy része, amelyet a Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök érdekeltségébe tartozó AssistConsult Kft. 2007–2008-ban tanácsadásért kapott a korrupciós vádakkal illetett Alstom francia járműgyártótól – tudta meg az ügyben eljáró magyar nyomozóktól a Magyar Idők. A pénz egy része „születésnapi ajándékként” érkezett. Kocsis Máté felszólította baloldali pártokat, hogy számoljanak el az eltűnt Alstom-pénzekkel.
Vágólapra másolva!

A Magyar Idők hivatalos forrásra hivatkozva azt írja, a francia vállalat 2007 márciusában és 2008 januárjában két részletben összesen 597 ezer eurót utalt az AssistConsult Kft.-nek. Ez a társaság szinte a teljes összeget továbbutalta a volt miniszterelnök családi cégének, az M. P. Európa Tanácsadó Kft.-nek; a pénz nagy részét ezután több évre befektették.

Medgyessy Péter feleségének a bankszámlájára több tízmillió forint került a tanácsadási szerződésből Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Medgyessy elismerte

Ebből az összegből 2010 januárjában ismeretlen jogcímen több mint kilencmillió forintot utaltak Medgyessyné Csaplár Katalin számlájára. Ezt követte október 29-én további 60 millió forint születésnapi ajándék jogcímen – tudta meg a Magyar Idők. A cikk szerint 2011-ben ismeretlen jogcímen több mint 46 millió forinttal növekedett Medgyessyné magánszámla-egyenlege.

Medgyessy Péter kedden az Indexnek elismerte kapcsolatát az Alstommal; szerinte „a díj a cég árbevétele volt, amely után adózott, és

kilenc ember többéves munkájának az ellenértéke”.

Az Alstom ellen Nagy-Britanniában és Magyarországon is nyomozás folyik korrupció gyanúja miatt.

Nemzetközi botrány

Kocsis Máté, a Fidesz budapesti elnöke azt mondta, felszólítják a baloldal fővárosi képviselőit, számoljanak el azzal, hogy fővárosi kormányzásuk alatt hova tűntek el az Alstom-pénzek, kiknél vannak, és adják vissza a budapestieknek. Emlékeztetett: a gyanú szerint mintegy 700 millió forint kenőpénzt adhattak olyan döntéshozóknak, akik elősegíthették azt, hogy a 4-es metróhoz az Alstom francia járműgyártó szállíthassa a vagonokat.

Kocsis Máté több kérdést intézett baloldali politikusokhoz Fotó: Marton Szilvia - Origo

Kocsis Máté közölte: a következő közgyűlésre megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy az ügy miatt érdemes-e vizsgálóbizottságot felállítani. „Most már nemzetközi szintre emelkedett ez az ügy, tehát a baloldal nemzetközi szintű botrányáról van szó” – fogalmazott Kocsis Máté, hozzátéve, már azt is tudni, hogy egy egykori miniszterelnök is érintett az ügyben.

Újabb kérdések

„Érdekelne minket az is, hogy Demszky Gábor volt szabad demokrata főpolgármester miért nem szólal meg az ügyben, továbbá Gy. Németh Erzsébet, aki az akkori baloldali koalíciónak volt a frakcióvezetője, érintett-e a dologban, Horváth Csaba, aki a BKV felügyeletét ellátta, kapott-e a pénzből” – kérdezte Kocsis Máté, aki hozzátette azt is, amennyiben a felsoroltak nem tudtak a korrupcióról, az a

„teljes alkalmatlanságukat” bizonyítja.