597 ezer euró kerülhetett az Alstomtól Medgyessy cégéhez

korábbi miniszterelnökök, Medgyessy Péter, (D-209)
Medgyessy Péter volt miniszterelnök a parlamentben
Vágólapra másolva!
Két részletben összesen több mint 597 ezer euró – jelenlegi árfolyamon mintegy 180 millió forint – áramlott a korrupciós botrányba keveredett Alstom francia járműgyártótól Medgyessy Péter egykori miniszterelnök családi cégéhez – írja a Magyar Idők.
Vágólapra másolva!

A napilap keddi számában megjelent írás szerint Medgyessy Péter a miniszterelnöksége kezdetén eladta a Medgyessy Tanácsadó Kft.-t a társaság ügyvezetőjének, Toll Károlynak, 2004 novemberében azonban – már mint utazó nagykövet – feleségével új vállalkozást alapított M. P. Európa Tanácsadó Kft. néven. Medgyessy Péter 2006 augusztusában ezt a társaságot felhasználva vásárolta magát vissza a Medgyessy Tanácsadó Kft.-be, amely akkor AssistConsult néven futott.

A Magyar Idők szerint Medgyessy Péter családi cége kötött szerződést az Alstommal Forrás: MTI/Kovács Attila

A Magyar Idők úgy tudja, Magyarországon az Alstom az AssistConsult Kft.-vel és a 2006 nyaráig offshore-résztulajdonban lévő Honfran Kft.-vel kötött tanácsadási, illetve képviseleti szerződést. Az AssistConsult Kft.-vel létrejött megállapodás alapján

az Alstom 2007. március 30-án 259 ezer, 2008. január 22-én 338 ezer eurót utalt át.

Néhány napon belül szinte a teljes összeg Medgyessy családi cégénél, az M. P. Európa Tanácsadó Kft. számláján kötött ki.

A lap emlékeztet arra, hogy az Alstom „kétes ügyeivel összefüggésben” az Egyesült Királyságban és Magyarországon is büntetőeljárás folyik. Forrásaik arról számoltak be, hogy az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala (SFO - Serious Fraud Office) szerint az Alstom brit leányvállalata nagy összegű, munkavégzéssel nem ellentételezett tanácsadói szerződéseket kötött üzletszerzési célországaiban. A hivatal szerint a szóban forgó megállapodásokkal korrupciót lepleztek – írták.

Medgyessy: Semmi kivetnivaló nincsen benne

„A díj a cég árbevétele volt, amely után adózott és kilenc ember több éves munkájának ellenértéke” – így reagált a volt miniszterelnök a Magyar Idők cikkére. Medgyessy Péter az Indexnek nem tagadta, hogy valóban ennyi pénzt utalt az AssistConsult Kft-nek.

Semmi kivetnivaló nincs benne,

és nem kirívó a szakmában. Medgyessy nem kívánt részletesen reagálni a Magyar Idők cikkére, szerinte abban „nem vádak fogalmazódtak meg, hanem csúsztatások, melyeknek jelentőségük nincsen, ezért azokkal nem foglalkozom”.

Kósa súlyos vádakról beszélt

Kósa Lajos (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy az angol jelentős csalások elleni hivatal az Alstom francia vállalat vezetői ellen eljárást indított, mert 2,3 millió eurót a BKV-nak és az ahhoz közel álló embereknek utaltak át, hogy a cég szerelvényeit rendeljék meg. Hozzátette: a Magyar Idők információi szerint a szocialisták miniszterelnöke, Medgyessy Péter családi cége ebből a kenőpénzből 600 ezer eurót, azaz 180 millió forintot kapott.

Kósa Lajos szerint nagyon súlyos vádakról van szó Forrás: MTI/Kovács Tamás

Azt firtatta, hogy Medgyessy Péter el tud-e számolni ezzel a pénzzel, hol van a többi pénz, illetve kik azok, akik érintettek az ügyben. Szerinte Demszky Gábor volt főpolgármester, Bajnai Gordon volt miniszterelnök és a BKV felelős vezetőinek körében kell keresni a maradék pénzt. Hozzátette: a Legfőbb Ügyészségnek – amely Tarlós István főpolgármester bejelentése nyomán már régóta nyomoz – meg kell hallgatnia ezeket a volt politikusokat is.

Úgy értékelt, a magyar demokrácia 25 éves történetében

miniszterelnököt ilyen súlyos vád még nem ért,

és Medgyessy Péternek el kell számolnia azokkal az összegekkel, amit korrupció gyanánt átutaltak neki.

Csontvázak

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy a gyanú szerint a francia cég tanácsadói szerződésekkel leplezte a kenőpénzek átadását. Jelezte, az ÁSZ is vizsgálta a beszerzést, és megállapítása szerint jelentős hátrány érte a magyar államot, a fővárost.

Véleménye szerint újabb tekintélyes csontvázhalmaz esik ki a szocialista kormányázás szekrényéből. Az Alstom-ügy minden lehetséges szálát fel kell fedni – hangsúlyozta, jelezve: a kormány sürgetni fogja a vizsgálatot, de arra is szükség van, hogy a Fővárosi Közgyűlés is megvizsgálja az ügy körülményeit.