Három gyerekük van, de nem veszik fel a csokot. Kik ők?

Kövér László; Orbán Viktor
Budapest, 2015. szeptember 21. Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal illegális bevándorlással összefüggésben az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. szeptember 21-én. Mögötte Kövér László házelnök. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Három gyermekük van, mégsem veszik fel a csokot, kik azok? Az Országgyűlés 40 év alatti képviselői. Van, aki megáll két gyereknél, van, akinek eszébe sem jutott, de olyan is akad, akinek esélye nem lenne igénybe venni a 10 + 10 milliós kedvezményt.
Vágólapra másolva!

Tízmillió vissza nem térítendő támogatás és tízmillió rendkívül kedvezményes állami hitel – nem csoda, hogy sokan felkapták a fejüket a családi otthonteremtési kedvezmény hírére. A pénz magyar viszonylatban azoknak is jelentős segítség, akiknek a mindennapokban nincsenek anyagi gondjaik. De mi a helyzet a politikusokkal?

Sok családos gondolkozik most házépítésen Forrás: Ingatlan.com

Végtörlesztés után csok?

Igaz, csok-ról kormányhatározat rendelkezik, de volt már rá példa, hogy az Országgyűlés tagjai kihasználnak egy általuk meghozott törvényt. Két évvel nagy visszhangot kapott, amikor kiderült: politikusok tucatjai több tízmillió forintot spóroltak a végtörlesztéssel. Éppen ezért kíváncsiak lettünk, hány fiatal képviselő játszott el a gondolattal, hogy igénybe veszi a három gyermek után járó kedvezményt.

A helyzet most annyiból más, hogy a szigorú feltételek az országgyűlési képviselőkre is vonatkoznak. Márpedig 40 év alatti politikus – vagy olyan, akinek házastársa nem érte még el a negyvenet – nem sok ül a Kossuth téren, összesen 49.

A legfiatalabb képviselő a jobbikos Dúró Dóra,

aki önéletrajza szerint 1987-ben született, azaz idén márciusban lesz 29 éves.

Az Országgyűlésben nem sok a 40 évesnél fiatalabb képviselő Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Mielőtt elkezdtük volna őket hívogatni, azt is figyelembe kellett vennünk, hányan házasok, és mivel a legtöbben már közel járnak a negyvenhez, megnéztük azt is, kinek van már gyermeke. A lista így már jelentősen leszűkült, arról nem is beszélve, hogy voltak, akik érthető módon nem szívesen válaszoltak a magánéletüket firtató kérdésre.

Novák és Dúró kihagyják

Egyikük sincs még negyven, és három gyermekük van – minden feltétel adott ahhoz, hogy Novák Előd és Dúró Dóra igénybe vegye a 10 + 10 milliós kedvezményt. A jobbikos politikus-házaspár ennek ellenére egyáltalán nem tervezi, hogy felveszi a csokot.

– mondta Novák Előd az Origónak.

Novák Előd és Dúró Dóra nem él a lehetőséggel Fotó: Hajdú D. András [origo]

Férjével három gyermeket nevel a szocialista Bangóné Borbély Ildikó is, de ő sem tartozik majd a kedvezményezettek körébe. Ráadásul az ő esetében nem is lenne sok lehetőség lakásvásárlásra, hiszen családjával Kabán él, ahol

egyetlen ingatlan sem felel meg a feltételeknek.

„Itt a környéken eladhatatlanok az ingatlanok, úgyhogy annak sem lenne semmi értelme, hogy a mostani házunk árából vegyek egy másikat” – mondta Bangóné Borbély Ildikó.

Gondolkoznak rajta

Előkerült viszont már a téma Ikotity István családjában, ahol három gyermeket nevelnek. A Lehet Más a Politika 38 éves képviselője ugyanakkor problémának tartja, hogy nem tudni, meddig fog élni a lehetőség.

„Nem értem, miért nem lehetett jobban megtervezni. A rengeteg módosítás is azt mutatja, mintha

pedig rengeteg embert személyesen érint” – mondta a politikus.

Szijjártónak elég kettő

Úgy tűnik, hogy a csok most az egyszer a kormánypárti és az ellenzéki politikusok többségét is összehozta, abban az értelemben legalábbis biztosan, hogy nem kívánnak élni vele.

Rogán Antal és felesége, Gaál Cecília a Jóban Rosszban forgatásán. Várnak a harmadik gyerekkel Fotó: Nagy Attila [origo]

A két gyermeket nevelő Rogán Antal egészen biztosan nem veszi fel a csokot. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az Origónak azt mondta, hogy a feleségével szeretnének harmadik gyermeket, de majd csak akkor, ha két kisfiuk idősebb lesz.

Szintén két fia van Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek, sajtófőnöke, Menczer Tamás azonban azt mondta, hogy

Rogánékkal ellentétben ők nem vállalnak harmadik gyermeket.

Bár a család- és ifjúságügyi államtitkárságot vezeti, nem fogalmazott másként Novák Katalin sem. A csokot meghirdető politikusnak ugyan három gyermeke van, de az Origónak azt nyilatkozta, hogy nem fogja igénybe venni a kedvezményt.