Bármikor kezdődhet a sztrájk az FKF-nél

dolgozik EGYÉB TÁRGY HÉTKÖZNAPI hulladék kuka kukás kukásautó lom lomtalanítás munka közben szemét TÁRGY
Budapest, 2015. március 26. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) munkatársai begyűjtik és elszállítják a lomtalanításkor keletkezett hulladékokat a VIII. kerületi Lujza utcában 2015. március 26-án. A lakosság minden évben igénybe veheti a FKF-el közösen szervezett, meghatározott időpontban történő, külön díjazás nélküli lomtalanítási szolgáltatást. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Szinte bármikor kirobbanhat a sztrájk a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél, annyira távol áll a vezérigazgató és a szakszervezetek elképzelése a közös jövőről, és ebben az esetben Budapest utcáit elöntheti a szemét – tudta meg az Origo. Az alkalmazottak fel vannak háborodva, hogy szerintük őket nem becsülik meg kellően. 
Vágólapra másolva!

Forrásaink szerint pattanásig feszült a hangulat, és bármikor kirobbanhat egy általános sztrájk a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél (FKF), ugyanis a gyanús tanácsadói szerződések és tenderek után Csontos István vezérigazgató nem hajlik arra, hogy

a szakszervezetek által kért bruttó 10 százalékos bérfejlesztést végrehajtsa.

Sőt, többek állítása szerint többször is hangoztatta, hogy az „FKF-dolgozók túl sokat keresnek”, és „inkább csökkenteni kéne a bérüket”.

Csontos erről abban a „Tiszta Újság” nevű nyomtatott lapban is beszélt, amelyet korábban éppen költségcsökkentési okokból szüntetett meg az előző vezetés, de Csontos (úgy tudjuk, az alkalmazottak megrökönyödésére) újraindította, pedig más vállalatok egyre inkább e-mail-alapú hírlevelekben kommunikálnak.

2012 óta nem emeltek fizetést

Információink szerint az FKF dolgozói körében nem emelték a fizetéseket 2012 óta, számos munkaterületen pedig a dolgozók nem jutottak hozzá a kellő védőfelszerelésekhez sem, amelyeket előírás szerint a cégnek kellene biztosítani. Ugyanakkor a dolgozók körében hatalmas felháborodást keltett, amikor kiderült: az ő járandóságuk fejlesztésére nincs pénze a cégnek, de Csontos luxusautójára, illetve az IT-tanácsadó cégének

napi bruttó több százezer forintos megbízási díjára futja.

Sztrájk is jöhet az FKF-nél – képünk illusztráció Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Bíróság dönthet

Információink szerint a jelenlegi helyzet olyan szintre jutott a szakszervezet és a sokszor „Luxuskukásként" emlegetett Csontos között, hogy még a figyelmeztető sztrájk esetén biztosítandó minimális szolgáltatásokról sem sikerült megállapodni. Ezért a szakszervezet bírósághoz fordul, hogy ezeket a minimális szolgáltatásokat állapítsák meg, az ott megszülető döntés után viszont már egy figyelmeztető munkabeszüntetés esetén is elboríthatja a szemét Budapest utcáit.

Kerestük az FKF-et is, amint megkapjuk válaszaikat, frissítjük cikkünket.

A tenderkiírás előtt egyeztetettek?

Mint arról korábban beszámoltunk, dokumentumokat tett közé a Mandiner az FKF-nél tapasztalható korrupciógyanús ügyek miatt. Azt állítják: az FKF korábbi informatikai tanácsadójának SAS Group nevű cége nyert el egy olyan nettó 17,5 milliós informatikai tanácsadási keretszerződést, ahol a tanácsadóval már a tenderkiírás alatt egyeztettek, ami az összeférhetetlenségi szabályok megsértését jelenti. A közterület-fenntartónál vizsgálat indult.