Változtatási tilalom a Római-parton

Budapest, 2016. október 9. A római-parti fákért tüntető civilek Budapesten 2016. október 9-én. A civilek azt követelik a döntéshozóktól, hogy a természeti értékek, a fák és föveny megtartása mellett újítsák meg a Római-partot. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Vátoztatási tilalmat rendelt el Bús Balázs óbudai polgármester, három évig biztosan nem építenek mobilgátat a Római-parton, igaz, mást sem. A kerület az őket ért vádakra hivatkozik – levelükből az is kiderül, hogy főként a védmű tervezetlensége miatt kellett a tiltás.
Vágólapra másolva!

Nemcsak mobilgát, de semmi más sem épülhet három évig a Római-parton:

Bús Balázs 2019-ig változtatási tilalmat rendelt el a területen

az óbudai képviselő testület szombati, rendkívüli ülésén, a polgármester kezdeményezését pedig egyhangúan, 19 szavazattal elfogadták a képviselők.

Az óbudai polgármester részben Tarlós István főpolgármester korábbi kezdeményezésével indokolta a változtatási tilalmat, a rendkívüli ülésen pedig Tarlós is megjelent, és egyetértett a döntéssel.

Demonstrálók október 9-én, a Római-parton, a felvonulók a helyi fák és a sétány védelmében tüntettek Forrás: MTI/Mohai Balázs

Ezért tiltanak

Bús Balázsék arra hivatkoznak, hogy megalapozatlan, ingatlanspekulációról szóló vádak érték a III. kerületi és a fővárosi önkormányzatot.

Tarlós István főpolgármester a 2013-as árvíz idején, egy, a Római-parton tartott sajtótájékoztató után Forrás: MTI/Kallos Bea

Másik érvük pedig az, hogy a mobilgát konkrét építésének ideje és végleges nyomvonala továbbra sem ismert, így a

helyi ingatlanok építési munkái akadályozhatnák a későbbi gátberuházást is.

Igaz, Tarlós István korábban még arról számolt be, hogy megvannak a védmű tervei.

Ablakot sem lehet cserélni

A tilalom azt jelenti, hogy a helyi nyaralókhoz, hotelekhez sem szabad hozzányúlni, a döntés pedig az építőengedélyhez nem kötött, úgynevezett értéknövelő beruházásokra is vonatkozik, magyarul a belső felújításokra, tetőjavításra, nyílászárók cseréjére is.

Az önkormányzat elismerte, hogy emiatt a helyi ingatlanok fokozatosan leromlanak,

és a Római-parton "a korábban jelentkezett problémák növekedése várható".

A fákért tüntettek

Október 9-én néhány százan tüntettek a tervezett mobilgát ellen és a part fáinak védelmében.

A római-parti fákért tüntető civilek molinója Forrás: MTI/Mohai Balázs

A demonstrálók szerint a Fővárosi Önkormányzat által tervezett árvízvédelmi fal nem védené meg a területet, viszont a gátépítésnek áldozatául esne a fás, kavicsos part, megszűnne a város és a Duna utolsó élő, természetes kapcsolata.

A felvonulók egyebek mellett azt követelték, épüljön meg az évtizedek óta halogatott árvízvédelmi fővédvonal a Nánási út – Királyok útja nyomvonalon, és a természeti értékek, a fák és a föveny megtartása mellett újuljon meg a Római-part.

A parton becslések szerint 1500 fa található. Tarlós István májusban még arról beszélt, hogy az árvíz ellen védő mobilgát felépítéséhez a tömeges fakivágás nem úszható meg.

Ki kezdte előbb?

Az óbudai önkormányzat közleménye kapcsán a Párbeszéd Magyarország figyelmeztetett: Béres András, a párt III. kerületi képviselője már júniusban előállt a változtatási tilalom javaslatával, de akkor az előterjesztést mindennemű indoklás nélkül vették ki a testületi ülés napirendi pontjai közül.

Az önkormányzat szerint viszont Béres felvetését a megfogalmazott javaslat pontatlansága miatt "nem lehetett értelmezni", illetve támogatni - ezért vetették el.