Nem született megállapodás a pedagógusok szakbizottsága és a szaktárca közötti háromórás egyeztetésen. Balog Zoltán nem is vett részt a megbeszélésen. 

„Konzultáció zajlott, megállapodás nem született a pedagógusok sztrájkbizottsága és a szaktárca tárgyalásán” - mondta a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a több mint háromórás egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón.

Egyeztetett a pedagógusok sztrájkbizottsága és a szaktárcaForrás: MTI/Marjai János

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára azt emelte ki: ismét meghívta a feleket a köznevelési kerekasztalra, és nyitottak az egyeztetésre.

Galló Istvánné PSZ-elnök szerint egyetértettek abban, hogy a pedagógusok sztrájkbizottsága által megfogalmazott 25 pontról tárgyalni kell, de az irányokban nézetkülönbség van, ezekről vitát folytattak.

Sajnálatát fejezte ki, hogy a sztrájkbizottsági tárgyalásra Balog Zoltán miniszter nem tudott elmenni.

Írásos anyagot kapnak

Az érdekvédő úgy fogalmazott: a pénteki háromórás tárgyalás csak egy konzultáció volt, megállapodással nem zárult. Hasonló ígéretek hangzottak el, mint a köznevelési kerekasztalon, de az és a sztrájkbizottsági tárgyalás más műfaj - mondta Galló Istvánné.

A tárgyaláson szintén részt vevő Hajnal Gabriella, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke megerősítette: konkrét megállapodás nem született, arra kaptak ígéretet, hogy a jövő héten írásos anyagot bocsátanak a rendelkezésükre.Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke azt mondta, alapvetően foglalkoztatási kérdésekben várnak gyors előrelépést.

A 25 pont fele aktuálisan végrehajtható

Rétvári Bence azt mondta, hogy van értelme a további vitának, és van értelme a további egyeztetésnek. Arra a kérdésre, hogy miért nem Balog Zoltán miniszter vett részt a megbeszélésen, Rétvári azt válaszolta, hogy a tárca vezetője a kormánypártok lillafüredi frakcióülésén volt.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a megbeszélésen ismertette azokat a határidőket, témákat, amelyeket a kormány vállalni tud. 

Rétvári szerint a sztrájkbizottság által megfogalmazott 25 pont mintegy fele aktuálisan végrehajtható, szeptemberi határidővel szerepel a kormányzati besorolásban, amit a kerekasztalon ismertettek. Ezek között találhatók az intézményeket érintő kérdések.

További egynegyedük a 2017. januári határidőhöz kapcsolható, és további egynegyedük a 2017-es év folyamán végrehajtandó intézkedéscsomagba sorolható. Ezek között említette a tartalmi kérdéseket.