A Századvég szerint Orbán a legnépszerűbb politikus

Orbán évértékelő
Évértékelő beszédet mond Orbán Viktor kormányfő Budapesten, a Várkert Bazárban.
A kormányfő, a Fidesz elnöke 1999 óta minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit. Az idei a tizennyolcadik évértékelője.
2016.02.28.
Orbán évértékelő Évértékelő beszédet mond Orbán Viktor kormányfő Budapesten, a Várkert Bazárban. A kormányfő, a Fidesz elnöke 1999 óta minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit. Az idei a tizennyolcadik évértékelője. 2016.02.28.
Vágólapra másolva!
Századvég Alapítvány februári közvélemény-kutatása szerint továbbra is Orbán Viktor miniszterelnök a legnépszerűbb politikus a parlamenti pártok vezetői közül. A Fidesz-KDNP stabilan őrzi vezető szerepét az ellenzékkel szemben.
Vágólapra másolva!

A kormánypártok a teljes népesség körében 34 százalékon, a biztos szavazók körében 46 százalékon állnak, derül ki a Századvég felméréséből. Utóbbi kategóriában a Jobbiknál 23 százalékot, az MSZP-nél 14 százalékot, a Demokratikus Koalíciónál (DK) 9 százalékot, az LMP-nél 4 százalékot, az Együtt - a Korszakváltók Pártjánál pedig 1 százalékot mutattak ki.

Orbánt az ország fele szereti

A felnőtt lakosság közel fele (49 százaléka) van kedvező véleménnyel Orbán Viktorról, akit a népszerűségi rangsorban Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Schiffer András, az LMP társelnöke követ, jelentősen lemaradva, egyformán 28 százalékos mutatóval.

Megjegyzik, továbbra is Gyurcsány Ferenc és Tóbiás József megítélése a legkevésbé kedvező,

a DK vezetőjének esetében 17 százalék, az MSZP elnök-frakcióvezetőjénél pedig 15 százalék a pozitív vélemények aránya.

Nőtt a miniszterelnök népszerűsége

A felmérés készítői az elmúlt egy év szimpátiaadataira hivatkozva aláhúzzák, hogy - a vizsgált politikusok körében - csupán a miniszterelnök népszerűsége növekedett trendszerűen, összesen 7 százalékponttal. A Századvég adatai szerint

az öt politikusból ebben az időszakban Vona Gábor népszerűsége csökkent a legnagyobb mértékben, 7 százalékponttal,

míg Tóbiás Józsefé 3 százalékponttal, Schiffer Andrásé pedig 2 százalékponttal lett alacsonyabb. Ellenzéki oldalon kizárólag Gyurcsány Ferenc tudta növelni népszerűségét, 1 százalékponttal.