Elfogadta a kormány javaslatát a pedagógusok sztrájkbizottsága. Eszerint az április 20-ai munkabeszüntetés alatt minden iskolában biztosítani kell a gyerekek felügyeletét és étkezését. Akik részt vesznek a sztrájkban, azoktól levonnak egynapi munkabért.

Ötórás egyeztetés után megállapodott az április 20-ai sztrájk elégséges szolgáltatásairól a kormány és a Pedagógusok Sztrájkbizottsága. A tanárok elfogadták azt a javaslatot, hogy a sztrájk ideje alatt minden köznevelési intézménynek biztosítania kell a gyerekfelügyeletet és az étkezést. Így minden gyerek mehet majd iskolába a munkabeszüntetés alatt is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményéből azonban az is kiderül, hogy azoktól, akik részt vesznek a sztrájkban, levonnak egy napra eső munkabért. Ennek összegét a távolléti díjra vonatkozó szabályok szerint kell meghatározni.

Az akcióhoz csatlakozók az intézményben nyilvántartott, aznap rájuk irányadó munkaidő terhére vesznek részt a sztrájkban, pedagógusok esetén a kötött munkaidőre vonatkozó rendelkezések figyelembevételével - írta a tárca.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár öt órán át tárgyalt a szakszervezetek vezetőivelForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Két sztrájk is lesz

A Pedagógusok Szakszervezete április 20-ára tervez egész napos sztrájkot, míg a Civil Közoktatási Platform és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete április 15-én tart kétórás figyelmeztető munkabeszüntetést.

Az utóbbi szervezet már többször szeretett volna tárgyalóasztalhoz ülni a kormánnyal, de a köznevelési kerekasztalt nem fogadták el helyszínnek, ezért a próbálkozások eddig kudarcba fulladtak. Az Emmi a közleményében azt írta: továbbra is várja a kerekasztalhoz az érintetteket.