Már a jövő héten dönthet a parlament a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazás kiírásáról – jelentette be Rogán Antal. A Kúria kedd délelőtt döntött arról, hogy meg lehet tartani a népszavazást, amelyre már szeptember végén sor kerülhet. 

A kormány azonnal kezdeményezni fogja az Országgyűlésnél és a frakcióvezetőknél, hogy minél hamarabb döntsenek a kötelező kvóta elleni népszavazásról – jelentette be Rogán Antal. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter hozzátette: bíznak benne, hogy a parlamenti döntésre akár már a jövő héten sor kerülhet.

Rogán Antal bízik a mihamarabbi döntésbenFotó: Marton Szilvia - Origo

A parlament emellett nemcsak a népszavazás kiírásáról, hanem az anyagi források biztosításáról is dönt majd.

Szeptember vagy október

Rogán Antal pontos időpontot még nem tudott mondani, mikor tarthatják meg a referendumot.

Mindez a Parlament döntésén áll vagy bukik, valamint azon, hogy a szocialisták és a liberálisok újra megtámadják-e” – tette hozzá.

A végső időpontot Áder János köztársasági elnök határozza majd meg, de a kormány azzal számol, hogy akár már szeptember végén, október elején sor kerülhet rá – mondta Rogán Antal.

A miniszter hozzátette: a kormány azt fogja kérni az emberektől, hogy mondjanak nemet a kötelező kvótára. 

A Kúria már döntött

Rogán Antal február 29-én nyújtotta be a kérdést hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Ez úgy szólt:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

A hitelesítő határozattal szemben négy felülvizsgálati kérelem érkezett a Kúriához, amely azokat keddi ülésén elbírálta és elutasította. A bíróság helybenhagyta az NVB hitelesítő döntését, így lehet népszavazást tartani a kötelező betelepítési kvótáról. 

Reagált az MSZP

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a kormány népszavazási kérdése nem a menekültekről, hanem saját politikai és gazdasági hatalmának bebetonozásáról szól. Tóbiás József azt mondta, a szocialista párt szerdán alakítja ki stratégiáját a népszavazásokról.

Az ellenzéki népszavazási kezdeményezések jó úton haladnak, indokolt azokat a kormány kezdeményezésével együtt kezelni, azaz ugyanazon a napon kellene megtartani a voksolást mind a három kérdésről - jelentette ki az ellenzéki politikus.