Ujhelyi István is aláírásgyűjtést indít

Ujhelyi István beszél felszólal FOTÓ ÁLTALÁNOS konferencia Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Budapest, 2015. július 3. Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő felszólal a Táncsics Alapítvány Hazaváró, Haza-váró című, az ifjúsági munkanélküliség és a kivándorlás hatásairól rendezett konferenciáján a budapesti Fogasházban 2015. július 3-án.
Vágólapra másolva!
Online petícióban követeli az MSZP európai parlamenti képviselője, hogy az Alkotmánybíróság döntésével szemben ugyanolyan választójoga legyen egy Angliában élő és dolgozó magyarnak és egy nagyváradi kettős magyar állampolgárnak. Ujhelyi István a szocialista párt tisztújításán is indulna.
Vágólapra másolva!

Aláírások tömegével mutatna sárga lapot az Orbán-kormánynak és az Alkotmánybíróságnak Ujhelyi István az MSZP európai parlamenti képviselője - ezzel jelentette be, hogy Határtalan petíció néven online aláírásgyűjtést indított. Ebben az ellen tiltakozik, hogy a hatályos, és legutóbb az AB által is rendben talált választási törvény szerint az új állampolgárságot szerző határon túli magyarok könnyítetten, levélben is szavazhatnak, míg a több százezer, külföldön élő és dolgozó magyar csak személyesen, az adott ország külképviseletein teheti ezt meg.

Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő sárga lapot mutatna a kormánynak Forrás: MTI/Marjai János

A petíciót - amelyet Ujhelyi bejelentett az adatvédelmi hatóságnál is - legalább egy évre tervezik, és Ujhelyi reméli, hogy a kormánynak nagyszámú aláírással tudja majd a végén bizonyítani: széleskörű igény van az egyenlő választójogra, vagyis arra, hogy

Szerinte ugyanis ha nincs különbség a szavazatok közt egy népszavazásnál, ne legyen egy parlamenti választásnál se.

Alelnök lenne az MSZP-ben

A szocialista EP-képviselő a pártban június végére tervezett tisztújítás miatt arról is beszélt, hogy „a következő két évben is szeretne az MSZP-ben tisztséget vállalni." Ugyanis - mondta - egy baloldali párt nem lehet meg egy európai ügyekért felelős ember, vezető tisztségviselő nélkül, úgyhogy alelnökként vagy elnökhelyettesként szívesen folytatná az eddig megkezdett munkát Brüsszelben. Szerinte ez a pozíció az MSZP részéről is demonstratív lépés lenne, másrészt jelzés az EU-nak is.

Június 25-én tartja tisztújító kongresszusát az MSZP Fotó: Bielik István - Origo

Annyiban lenne jelzés az EU-nak szerinte, hogy a kormányzati illetve jobboldali EU-szkepticizmus illetve konkrét EU-ellenesség ellenpontja tudna lenni. A kormány által kezdeményezett betelepítési kvótaügyi népszavazásról azt mondta: ő biztos nem vesz részt egy ilyen, szerinte EU-ellenes referendumon, inkább aznap - ahol teheti - felhívja a figyelmet arra: ezzel szerinte "Magyarország a vesztébe rohan", mert egyre távolabb kerül Európától.