Vágólapra másolva!
A hét, amikor meleg lesz, de nyakunkba kaphatunk nem kevés nyári záport. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a hirugyelet@origo.hu címre.
Vágólapra másolva!

Ha szereti a nyári záporokat, ez az ön hete lesz

Hétfőn a Dél-Dunántúlon és délen még erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és itt szórványosan újabb záporok, zivatarok fordulhatnak elő. Az ország többi részén - az ÉK felől érkező szárazabb levegő hatására - már sok napsütés ígérkezik, és csak elvétve lehet csapadék. 23 és 28 fok között alakul a hőmérséklet.

Kedden, szerdán szikrázó napsütésre van kilátás. Záporra egészen minimális az esély. Az ÉK-i szél élénk, néhol erős lesz. Néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet: reggelente 11, délutánonként 22-23 fok körüli értékeket mutathatnak a hőmérők.

Csütörtökön a többórás napsütés mellett megnövekszik a gomolyfelhőzet, de zápor, zivatar csak elszórtan alakul ki. 21 és 27 fok között várható a csúcshőmérséklet.

Pénteken egy gyenge hidegfront hatására átmenetileg megerősödik az ÉNy-i szél és szórványosan záporok, zivatarok is előfordulnak. Komoly lehűlés nem valószínű.

koponyeg.hu Forrás: koponyeg.hu

Boldog névnapot kívánunk!

Június 6. az év 158. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 208 nap van hátra.

Boldog névnapot kívánunk Norbert nevű olvasóinknak!

Ha ön nem Norbert, de van ilyen nevű ismerőse, ne felejtse el felköszönteni! A Norbert germán eredetű német férfinévből származik, jelentése észak + fényes, híres, a név a Nordbert-ből alakult ki. Női párja: Norberta. Ma Artemisz, Artemízia, Cintia, Citta, Délia, Filip, Fülöp, Gilbert, Klaudia, Klaudiusz, Kolos, Kolozs, Lícia, Norberta, Norman, Norton, Szintia nap is van.

Művészet és közélet

The View From Here: Művészek // Közrend - Ai WeiWei és Banksy művészetében is gyakran megjelennek a politika világának kérdései. Habár ebben az egyre inkább kapcsolódó világban, ahol a kultúra rohamosan terjed hogyan lehetne ez a szerepvállalás még hatásosabb és jelentőségteljes? A Közép-Európai Egyetem Közpolitikai Iskolája éves konferenciája 2016-ban olyan kérdéseket boncolgat, amelyek nem igazán merülnek fel a kormányzatok és a tudomány világában.

Az Origo Filmklub ajánlata hétfőre

  • Éjszakai rohanás - Paramount Channel - 18:20
  • Agyaggalamb - Filmcafé - 20:05
  • Az elveszett frigyláda fosztogatói - Super TV2 - 21:00
  • A Grand Budapest Hotel - FEM3 - 21:00 (kritikánk)
Tony Revolori és Ralph Fiennes A Grand Budapest Hotel című filmben Forrás: InterCom

Partraszállás és merénylet

  • 1944. június 6-án megkezdődik a szövetségesek normandiai partraszállása. A haditengerészet és a légierő támogatásával 6 óra 30 perckor az első támadási hullámmal nyolc szövetséges hadosztály száll partra Normandia partján Sainte Mčre Église és Caen között.
  • 1968. június 6-án a választási kampány során a Demokrata Párt elnökjelöltjeként a 42 éves Robert Kennedy szenátor Los Angelesben a jordán Szirhán Bisára Szirhán merényletének esik áldozatul.

Az e heti mozipremierek

  • Szemfényvesztők 2
  • Démonok között 2
  • Csodálatos Boccaccio
  • Izzie nyomában