Ádertől várják a Liberálisok az alkotmánymódosítás vétóját

2016.06.13. 14:23

Alkotmánybírósági normakontrollt kellene kérnie a Liberálisok szerint Áder János államfőnek a nemrég elfogadott hatodik alaptörtvénymódosításról, amely lehetővé teszi a terrorveszélyhelyzet kihirdetését, amikor a kormány különleges jogköröket gyakorolhat. Az ellenzéki párt szerint azonban a védelemért cserébe az állam nem kérhet korlátlan hatalmat.  

A Magyar Liberális Párt Áder János köztársasági elnökhöz fordul, hogy kérjen előzetes normakontrollt az alaptörvény hatodik módosításáról, amelyik alapján terrorveszélyhelyzetet lehet kihirdetni.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt (MLP) elnökeForrás: MTI/Marjai János

Fodor Gábor pártelnök azt mondta, hogy a leghatározottabban kell fellépni a terrorizmus ellen, de nem szabad megengedni, hogy eközben csorbuljanak a szabadságjogok.

Minden kormánynak kötelessége megvédeni a polgárait, de nem kérhet cserébe korlátlan hatalmat - mondta a független parlamenti képviselő, pártelnök.

Múlt héten fogadták el

Mint arról az Origo is beszámoltjúnius 7-én az Országgyűlés - a kormánypártiaké mellett jobbikos támogatással - módosította a kétharmados alaptörvényt oly módon, hogy kiegészítette a különleges jogrendre vonatkozó szabályozást a terrorveszélyhelyzet kategóriájával.

A Terrorelhárítási Központ fegyveresei Ferihegyen a brüsszeli robbantások utánForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Elfogadta a parlament a Belügyminisztérium terrorellenes csomagját is, ennek egyik sarkalatos pontja, hogy létrejön a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK