Ádertől várják a Liberálisok az alkotmánymódosítás vétóját

Fodor Gábor Budapest, 2014. október 12.
Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke sajtótájékoztatót tart a párt önkormányzati választási eredményváróján a fővárosi Sas Centerben 2014. október 12-én.
MTI Fotó: Marjai János
Budapest, 2014. október 12. Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke sajtótájékoztatót tart a párt önkormányzati választási eredményváróján a fővárosi Sas Centerben 2014. október 12-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Alkotmánybírósági normakontrollt kellene kérnie a Liberálisok szerint Áder János államfőnek a nemrég elfogadott hatodik alaptörtvénymódosításról, amely lehetővé teszi a terrorveszélyhelyzet kihirdetését, amikor a kormány különleges jogköröket gyakorolhat. Az ellenzéki párt szerint azonban a védelemért cserébe az állam nem kérhet korlátlan hatalmat.  
Vágólapra másolva!

A Magyar Liberális Párt Áder János köztársasági elnökhöz fordul, hogy kérjen előzetes normakontrollt az alaptörvény hatodik módosításáról, amelyik alapján terrorveszélyhelyzetet lehet kihirdetni.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke Forrás: MTI/Marjai János

Fodor Gábor pártelnök azt mondta, hogy a leghatározottabban kell fellépni a terrorizmus ellen, de nem szabad megengedni, hogy eközben csorbuljanak a szabadságjogok.

Minden kormánynak kötelessége megvédeni a polgárait, de nem kérhet cserébe korlátlan hatalmat

- mondta a független parlamenti képviselő, pártelnök.

Múlt héten fogadták el

Mint arról az Origo is beszámolt, június 7-én az Országgyűlés - a kormánypártiaké mellett jobbikos támogatással - módosította a kétharmados alaptörvényt oly módon, hogy kiegészítette a különleges jogrendre vonatkozó szabályozást a terrorveszélyhelyzet kategóriájával.

A Terrorelhárítási Központ fegyveresei Ferihegyen a brüsszeli robbantások után Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Elfogadta a parlament a Belügyminisztérium terrorellenes csomagját is, ennek egyik sarkalatos pontja, hogy létrejön a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ.