Józsefvárosban zenére őrjöngenek, BAZ-megyében a nyolc évesek is rágyújtanak az úgynevezett makkantóra. Ami hat éve elképzelhetetlennek tűnt, ma már hétköznapi: az országot letarolta a szintetikus drogok új nemzedéke. Ötszáz forintért egy kisiskolás is olyan rabszolgatartó szert vehet magának, amitől aztán évekig nincs menekvés - figyelmeztet a Kék Pont Alapítvány.

Beveretünk, betompulunk, akkor csak a néma csönd

- így írta le egy fiatal fogyasztó a Kék Pont Alapítványnak adott interjúban, hogy mit érzett szívás közben és után. Megfogalmazása nyers, de pontos: a herbálként, biofűként - Északkelet-Magyarországon makkantóként – ismert szintetikus kannabinoidok jellegzetessége, hogy kiütik, passzivitásba lökik a felhasználót, aki úgy érzi, üres és laza, a  szeren kívül érdekli semmi. Éntudatát elnyomja a biofű, sőt, diktálja, hogy mi legyen a következő lépés – többnyire még egy herbálos cigaretta megsodrása.

Herbál, mint rendőrségi bizonyíték. Van ahol lavórban keverik az olcsón, nagy mennyiségben előállítható drogotForrás: Police.hu

Átveszi az irányítást

Rosszabb esetben a biofű azonban pánikrohamot, agressziót válthat ki, és ide vezethet a hiánya is. A felhasználók úgy érzik, szabályosan kifordulnak magukból, megváltozik a személyiségük. "Olyan, mintha csak egy darab fa lennénk, vagy egy test, amit valaki mozgat,

mintha nem is én irányítanám magam - idézi egy másik, mára leszokott biofüves monológját Dávid Ferenc, a Kék Pont Alapítvány munkatársa.

Rabszolgatartó, fillérekért

A drogambulanciát, és Herbállomás néven megelőző kampányt működtető Kék Pont sajtótájékoztatón számolt be a dizájner drogokkal kapcsolatos kutatásról és tapasztalatokról.

Rácz József kutató, kezében mikrofonnal, és Dávid Ferenc, a Kék Pont Alapítvány munkatársaFotó: M.Schmidt János – Origo

Mint elmondták, az alapítvány az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem kutatóival elsősorban azt szerette volna megérteni, miért ennyire népszerűek a dizájner szerek, és miért olyan nehéz lejönni róluk.A Rácz József profeszor vezetésével zajló kutatás keretében hat egykori herbálhasználóval készítettek interjút, a beszélgetések pedig fokozatosan felrajzolták a drog személyiségét.

A személyiség szó nem túlzás, a biofű jellegzetes úton sajátítja ki fogyasztóját:

  • pár napon belül függővé tehet, az elvonás fizikai és pszichikai szenvedéssel jár
  • Hatása 15-20 percig tart
  • Rombolja a személyiséget és a társas kapcsolatokat
  • A függő idővel csak a kielégülést keresi
  • Naponta 30-40 cigaretta is lehet a szükséges adag
  • Üressé, közönyössé tesz, a droghasználó szinte tárgynak érzi magát
  • A fogyasztó önmaga iránt is undort érez, amiért nem tud lállni

Aljas, de kéreti magát

Az összesítésből is látszik, hogy a dizájnerdrogot józanabb pillanataikban használói is gyűlölik. Mégsem tudnak tőle szabadulni, a drog éppen az élettörténetet szervező személyiségrészt emészti fel. A bio, az aljas,

"tudod, hogy nem jó, de annál inkább kéreti magát" - mondták szinte egybehangzóan az interjúalanyok. A beszélgetések egy fővárosi intézet lakóival vették fel, de a dizájnerdrog nem csak Budapest terhe: a kék pontosok egy miskolci gyermekotthonban találkoztak olyan, 16-17 éves fiatalokkal is, akik már túlléptek a szeren,de korábban két-három éven keresztül aktívan használták.

Dávid Ferenc és kollégái vidéki iskolákat keresték fel: a gyerekek szinte mindenütt nyíltan beszéltek a dizájnerdrogokrólFotó: M.Schmidt János – Origo

Ugyanez jellemzi a vidéki általános iskolákat is - mesélte a Kék Pont szakértője – régebben, ha rákérdeztünk a drogra, a gyerekek szemüket lesütve hallgattak, de lehetett tudni, hogy egy-két fogyasztó van az osztályban. Ma pedig egymás szavába vágva kiabálják: "kristály, herbál, biofű!"

Hat éve robbant

A dizájner szerek 2010 nyarán robbantak be a magyar piacra: először a stimuláns hatású kati, vagyis a hatásában a khat levélre emlékeztető mefedron tarolt, kiszorítva a speedet, exstasyt is.

A biofű alattomosan, csendesen zárkózott fel, de 2014-ben, a sorozatos iskolai rosszullétek idején jelenléte egyértelművé vált, és

lekörözte a marihuánát.

"Van már egy olyan korosztály, főként vidéken, amelyik azt hiszi, hogy ez az igazi marihuána, indiai kendert még nem láttak" - mesélte Dávid Ferenc. A lefoglalt szerek statisztikája pontosan jelzi a szintetikus kannabinoidok előretörését.

Olcsóbb, durvább, és nem ereszt: négy év alatt lekörözte a biofű az igazitForrás: Nemzeti Drog Fókuszpont /2015

Gyerekkori barát

A dizájnerdrogokról mára szinte mindenki tud. Testközelben vannak. 500 forintért egy gyerek is tud herbált venni magának,ha egy "barátságos" díler megvárja az iskola előtt, az idősebbek pedig megrendelhetik a neten a sokszor füstölőként, növényi tápsóként vagy fürdősóként hirdetett anyagokat.

Pár nap alatt rabbá tehet, és minden érdeklődést kiöl fogyasztóiból a herbál - csak a következő szál utáni vágy maradForrás: Origo

Terjedésüket az is segíti, hogy sokan bedőlnek a bio szócskának. Azt hiszik tényleg természetes drogról van szó, pediga szintetikus vegyületet bármire rá lehet permetezni, a dohánylevéltől a zsályáig.

A patkányméreg is belefér

A szerek másik nagy trükkje, hogy összetevőik akár napok alatt módosíthatóak - ha a rendőrség úgynevezett C-listára teszi az egyik típust, a kínai gyártó kis fazonigazítás után kijön egy majdnem ugyanolyan, de legális változattal.

Az állandó változtatások miatt sokszor a "szertáros" sem tudja, hogy éppen mi van a pakkban- máskor viszont éppen ő manipulál ,

 patkányméreggel üti fel az anyagot,

ahogy a Kék Pont lenti, illusztrációnak szánt videójából is kiderül.

A helyzet a hatósági tiltástól rosszabb is lehet, amit jól mutattak a kati betiltása utáni állapotok. "2014. december 31-én tiltólistára tették a mefedront – január másodikán már"

annyi túllőtt, bekészült drogossal találkoztamJózsefvárosban, mint azelőtt soha" – mondta Dávid Ferenc. A fogyasztók az MP3-nevű szert emlegették - később derült ki, hogy ebből

a gyufafej harmadának megfelelő mennyiség is hat,

de a régi, intravénás mefedron-használóknak senki sem szólt a kockázatról, ők továbbra is 4-6 grammot szúrtak be, mint a korábbi szerből. Sokakat kórházba juttatott a vetkőzős drogként ismert évi vagy zene is – ezek iszonyatos pánikrohamokat és téveszméket okoznak, a fogyasztó úgy érezheti, hogy üldözik, vagy bogarak mászkálnak a bőre alatt.

 A zenéhez hasonló dízájnerdrog, a penta  juttatott kórházba még februárban két terhes törökszentmiklósi nőt is, esetükben eleinte az sem volt biztos, hogy életben maradnak-e a gyerekeik.

Hol a drogpolitika?

A leszoktatást nehezíti a dizájnerdrogosok már említette passzivitása és önutálata, de forrás sincs igazán rehabilitációs programokra, megelőző eladásokra.

Tömő, zene, MP3, mef: az intravénás droghasználó sem mindig tudja, mit kap dílerétől, a változás pedig éleveszélyes is lehet. A kép illusztrációForrás: AFP/Johannes Eisele

Dávid Ferenc szerint jelenleg nincs érezhető hatású drogpolitika, az  elérhető pályázatok 90 százaléka megszűnt, és alig tíz olyan szervezet van, ami engedéllyel tarthat prevenciós órákat az iskolákban – közöttük a rendőrség is.

A falkavezért kell megtalálni

Dávid hozzátette, előadásaikat ma csak az alapítványi fenntartású iskolákban és gyermekotthonokban látják szívesen – a kis körben, a diákok aktív részvételével tartott foglalkozások viszont eredményesek lehetnek. Ilyenkor a vezéregyéniségeken van a hangsúly,a falkavezérekkel kell megérteni, milyen veszélyekkel járnak a dizájner drogok.

A Kék Pont tapasztalatai biztatóak, a közösségben, ahol megtalálták a hangot a diákokkal, később a műfű és a kristály sem terjedt el.