Megszüntették a Ligetvédők elleni szabálysértési eljárásokat

Liget Budapest projekt, Városliget, Városliget, Ligetvédők, Liget Projekt, Hungexpo telek, bontási munkálatok, tiltakozás
Vágólapra másolva!
Mintegy félszáz ügyről van szó, valamennyit a tavaly nyáron a Városligetben tartott gyülekezéseken történtek miatt indították.
Vágólapra másolva!

Megszüntette a Pesti Központi Kerületi Bíróság az eddig elbírált mintegy félszáz ügyben a Ligetvédők ellen a jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt indított szabálysértési eljárásokat.

A rendőrség a szabálysértési eljárásokat a tavaly nyáron a Városligetben tartott gyülekezéseken történtek miatt indította.

2016. június 28-án a Liget Projekt ellen tiltakozó aktivisták közül többen a Közlekedési Múzeum előtti szakaszon, a biztonsági szolgálat által lezárt térségben tartózkodtak, július 6-án pedig a városligeti Olof Palme sétányon, a Kertem nevű szórakozóhely elkerített bontási területén akadályozták a munkagép mozgását.

Ligetvédők tiltakozása tavaly nyáron, a városligeti Hungexpónál Fotó: Mudra László - Origo

A június 28-i tiltakozás körülményeit figyelembe véve a Fővárosi Törvényszék arra jutott, hogy az eljárás alá vontak magatartása azon a napon

nem irányult a rendészeti igazgatás rendje, valamint a jogszerű intézkedések végrehajtása ellen,

ezért nem alapozhatja meg a jogszerű intézkedéssel szembeni szabálysértési felelősséget sem.

Július 6-án a józsefvárosi jegyző kérésére intézkedtek a rendőrök, mivel pár nappal korábban a VIII. kerületi önkormányzat erre a területre birtokvédelmi határozatot hozott. Így a bíróság azt is vizsgálta, hogy a részt vevő civil aktivisták tudhattak-e a birtokvédelmi határozatról.

A bíróság szerint

a rendőrök nem közölték a demonstrálókkal az intézkedés okát,

így a Ligetvédők nem tudhatták, hogy szabályt sértenek. Az elkövető pedig olyan tény miatt nem büntethető, amelyről az elkövetéskor nem tudott - olvasható a közleményben.