Elkészültek a déli határvédelmi bázisok

Vágólapra másolva!
Elkészült a déli határt védő katonák elhelyezésére szolgáló négy határvédelmi bázis, az utolsó ilyen létesítményt hétfőn adták át Hercegszántón.
Vágólapra másolva!

Simicskó István honvédelmi miniszter a helyszínen azt mondta, hogy az egyenként 150 katona elhelyezésére alkalmas bázisok hatékonyabbá teszik Magyarország déli határának védelmét.
Korábban a katonákat a kaposvári és a hódmezővásárhelyi laktanyákban, valamint bérelt ingatlanokban helyezték el. A bázisokkal azonban a feladatok elvégzéséhez közelebb tudják elszállásolni őket, így

az egységek így jóval gyorsabban bevethetők,

ha bármilyen változás történik.

A kelebiai, a bácsalmási, a madarasi és a hercegszántói bázis, továbbá az utak kialakításában részt vettek az osztrák műszaki egységek. Magyarország korábban a visegrádi négyektől is segítséget kapott a határ védelméhez. A miniszter azt mondta,

Simicskó István azt is mondta, hogy a honvédség igény szerint segítséget nyújt a rendőrségnek a határ védelméhez. Jelenleg mintegy háromezer katona szolgál a határon, de a honvédség képes rugalmasan reagálni a változásokra.

A miniszter szerint folytatódik az illetményemelés, a kormány 2019-re tűzte ki célul, hogy a korábbi másfélszeresére nőjön a katonák fizetése.

A Magyar Honvédség négy határvédelmi bázisának kiépítését tavaly ősszel kezdték meg. A táborokban

a katonákat négyszemélyes, elektromos fűtéssel és klímaberendezéssel felszerelt lakókonténerekben szállásolják el.

A mintegy 90 konténerből álló bázison a lakóegységeket mosdó, tusoló, teakonyha és mosókonyha, társasági helyiség és konditerem egészíti ki, és ha szükséges, a konténerekre egy emeletet rá lehet építeni, így a befogadóképességük bármikor a duplájára növelhető.