Orbán Viktor: Európa ma új típusú veszéllyel szembesül

Vágólapra másolva!
Egy életképes nemzetre úgy hat egy katasztrófa, mint amikor egy egészséges fát visszavágnak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Klebelsberg-kastély pesthidegkúti átadásán. Varga Mihály szerint Klebelsberg Kunó hosszú távú politikában gondolkozott, és a kastély megújulásával neki is méltó emléket állítottunk. A Fidesz-KDNP pártszövetség tette a legtöbbet Budapestért a rendszerváltás óta – mondta Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere. A pesthidegkúti Klebelsberg-kastély többek között a magyar kormány támogatásával újult meg.
Vágólapra másolva!

A polgári körök nélkül nem lenne ez a mai esemény sem – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Klebelsberg Kultúrkúria szerdai átadásán a II. kerületben. A polgári körök nélkül

nem lehetett volna leváltani az internacionalista kormányzást sem –

tette hozzá. Orbán elmondta, hogy a polgári körök aktivitása nélkül nem jöhetett volna létre a mai esemény, akik felkarolták a kúria felújításának a szükségességét. Ha nem a polgári-keresztény erők lennének kormányon, akkor nem újult volna meg ez az épület.

Nem süllyedtünk el

Orbán Viktor elmondta, hogy ha az internacionalista kormányok lennének hatalmon, akkor többek között a Várkertbazár sem újult volna meg. Az 1910-es és 20-as évek a magyar történelem sötét korszaka volt, és néhány kivételes államférfinak lehet köszönni, hogy a történelem nem temetett minket el. Ezek közé az emberek közé tartozik Horthy Miklós, Bethlen István és Klebelsberg Kunó – mondta a kormányfő. Mindezt nem vonja kétségbe a második világháborús vereség sem – tette hozzá.

Egy életképes nemzetre úgy hat egy katasztrófa, mint amikor egy egészséges fát visszavágnak – idézte a kormányfő Klebelsberget. Az akkori kultúrpolitika egyszerre volt modern és tradicionális, és erre van ma is szükség – jelentette ki Orbán. Széles körű iskolareformot dolgozott ki az egykori kultuszminiszter, tornatermeket épített, így

lerakta a magyar tömeg- és versenysport alapjait –

mondta a miniszterelnök. Alkotó hazaszeretet jelentett Klebelsberg számára a hazafiság.

Orbán: Új típusú veszélyek

Európa ma új típusú veszéllyel szembesül, ami a gyökereire irányul, az európai kulturális talaj kicserélését szeretnék egyesek elérni – mondta Orbán. Minél tovább hagyja ezt Európa, annál nehezebb lesz visszatérni a korábbi gyökerekhez. Trianon sokkja után is fel lehetett építeni egy sikeres országot, aminek alapvető eleme volt az erős nemzeti identitás – jelentette ki a miniszterelnök.

A munkán alapult az akkori politika, és mindez a mai viszonyokra is érvényes. A mostani munkaalapú gazdaság is erre épül – tette hozzá. Orbán Viktor szerint nemcsak páratlan élményt kell, hogy jelentsen a magyarság, hanem

kifizetődőnek is kell lennie.

Varga: Az egész nemzetre szükség volt

Pavlics Ferenc, Tandori Károly, idősebb Béres József és Izsák Imre neves tudósok példáját hozta föl Varga Mihály arra, hogy ezek a kitűnő emberek annak köszönhetik a tehetségük kifejlődését, hogy részesei voltak a Klebelsberg-féle oktatásfejlesztésnek. A nemzetgazdasági miniszter szerint a cselekvő magyarsághoz a Klebelsberg-féle örökség felhasználása elengedhetetlen. Varga kijelentette, hogy 2013-ban még borzalmas állapotban volt az épület, de mostanra sikerült a felújítással elérniük, hogy így is emlékezhetünk az egykori kultuszminiszterre.

Varga elmondta, minden nemzet életében kiemelt helyük van a jelentős személyiségeknek. Amikor Klebelsberg az oktatásügyről gondolkodott, akkor hosszú távú politikában gondolkozott. Hitvallása volt a tettekben élő magyarságnak – mondta a miniszter.

Az egyén munkája nem elég, az egész nemzetre szükség volt,

hogy Magyarország talpra álljon 1920 után – emlékeztetett Varga Mihály. – Bízom benne, hogy mostantól új élet költözik a kúria falai közé – tette hozzá.

Láng: Évtizedes vágy teljesült be

Az itt élők több évtizedes vágya teljesült a Klebelsberg Kultúrkúria megújításával – mondta Láng Zsolt. A II. kerület fideszes polgármestere szerint a kúria elmúlt évtizedekbeli története hű lenyomata a magyar történelem elmúlt évtizedeinek.

Megérdemeltük ezt a mai ünnepet –

tette hozzá. Bátran kijelenthetjük, hogy a fővárosért és a budapesti kerületekért a Fidesz-KDNP tette a legtöbbet a rendszerváltás óta – mondta a kerületi vezető.

Hasonló a helyzet a II. kerületben is, ahol új uszoda épül, megújult a Széll Kálmán tér és a Gül baba türbéje, valamint az egykori ipari minisztérium területén is egy új park jön létre – mondta Láng Zsolt. A polgármester végül köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek a Klebelsberg-kastély megmentésében.

Klebelsberg Kunó egykori kultuszminiszter lakóhelye a magyar kormány támogatásának köszönhetően újult meg. A kabinet az elmúlt években több száz millió forinttal segítette a kúria felújítását.