Miskolcon szmogriadó van, több városban egészségtelen a levegő

Miskolc, szmogriadó
Miskolc, 2017. január 2. Panelház Miskolcon, az Avas városrészen 2017. január 2-án. Miskolcon tovább romlott a levegő minősége, a szálló por koncentrációja átlépte a tájékoztatási küszöbértéket, ezért a város polgármestere hétfőn elrendelte a füstködriadó tájékoztatási fokozatát. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
Több településen elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát a levegő romló minősége miatt. Budapesten, Miskolcon, Sajószentpéteren és Nyíregyházán már szmogriadó van. Másik tizenkét helyen egészségtelen a levegő az országban.
Vágólapra másolva!

Miskolcon tovább romlott a levegő minősége, a szálló por koncentrációja átlépte a tájékoztatási küszöbértéket, ezért a polgármester elrendelte a füstködriadó tájékoztatási fokozatát.

Panelház Miskolcon, az Avas városrészen 2017. január 2-án Forrás: MTI/Vajda János

Kriza Ákos, Miskolc polgármester arra kéri a miskolciakat, hogy lehetőleg

ne használjanak személyautókat, főleg dízelüzeműeket, utazzanak inkább autóbusszal, villamossal, ne égessenek hulladékot,

és ha lehetséges, mérsékeljék a szén-, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát.

Nyíregyházán is elrendelték a szmogriadót Forrás: MTI/Balázs Attila

Több városban is rossz a helyzet

Hat magyarországi településen - köztük a fővárosban - veszélyes, tizenkét helyen egészségtelen a levegő a szálló por magas koncentrációja miatt.

Az Országos Közegészségügyi Központ friss adatai szerint Budapesten, Százhalombattán, Tökölön, Szegeden, Miskolcon és Sajószentpéteren veszélyes a levegő minősége.

Tizenkét településen pedig - Mosonmagyaróvár, Győr, Tatabánya, Székesfehérvár, Esztergom, Vác, Eger, Szolnok, Debrecen, Kazincbarcika, Hernádszurdok, és Oszlár - egészségtelen a levegőminőség.