Kósa Lajost egy gittegyletre emlékezteti a baloldal

Bajnai Gordon mesterházy attila gyurcsány ferenc választás 2014 baloldali összefogás
Budapest, 2014. január 14. Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt-PM szövetség vezetője, Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke (b-j) sajtótájékoztatót tartanak a Képviselői Irodaházban 2014. január 14-én. Sorrendben Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor és Szabó Tímea szerepel az MSZP, az Együtt-PM, a DK és a Liberálisok közös országos listájának első öt helyén. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A gittegylet szó jutott az eszünkbe, a semmit csinálják nagyon elszántan magukat rendkívül komolyan vevő urak – mondta Kósa Lajos, a Fidesz-frakcióvezetője, amikor arról kérdezték, hogy Lengyel László közgazdász, politológus szervezésében titkos ellenzéki egyeztetés tartottak politikusok.
Vágólapra másolva!

A Lengyel László közgazdász, politológus szervezésében tartott ellenzéki egyeztetésről Kósa Lajos azt mondta:

"a semmit csinálják nagyon elszántan magukat rendkívül komolyan vevő urak".

Gyurcsány szerint kérdéses a baloldali együttműködés

Mint arról korábban beszámoltunk, a kiszorítására tett kísérlet ellenére Gyurcsány Ferenc úgy látja, végül lesz megállapodás a baloldali ellenzéki pártok között. A Demokratikus Koalíció elnöke azt a kérdést

nyitva hagyta, hogy közös lista is lesz-e.

A Botka László miniszterelnök-jelöltségét teljes erővel támogató Lengyel László szerint azonban a DK elnökében nem lehet megbízni.

Gyurcsány Ferenc szerint nem lehet Lengyel Lászlóban megbízni Fotó: Szabó Gábor - Origo

Gyurcsány elmondta azt is, jó döntést hozott azzal, hogy nyilvánosságra hozta a pártját érintő összeesküvést, majd azt is elárulta egy interjúban, mire kérték a DK-s Niedermüller Pétert. De kiderült az is, hogy Molnár Zsoltot hazaküldték Gyurcsány február 4-i évértékelőjéről, hogy "ne hozzák kínos helyzetbe".

Lengyel László állt a háttérben

A belső ellentétek ellenére folytatódnak a tárgyalások az ellenzéki pártok között – mondta az Origónak Gréczy Zsolt, a DK szóvivője. Annak ellenére mondta ezt, hogy az MSZP Gyurcsányt megkerülve próbált megállapodni a választási indulásról ellenzékiekkel.

Később kiderült, hogy

a titkos találkozón Hadházy Ákos, az LMP társelnöke is részt vett,

de erről nem szólt a párttársainak.

Schiffer András szerint nem a pártot képviselte Hadházy Ákos Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Nem a pártot képviselte Hadházy Ákos

akkor, amikor elment a Lengyel László szervezte találkozóra – ezt mondta az Origónak Schiffer András, az LMP egyik alapítója. Arról is beszélt, hogy az LMP-nek megvan a véleménye a "ballib bohóckodásról". Sallai R. Benedek, az LMP elnökségi tagja is elismerte az Origónak, hogy csak utólag értesültek az egyeztetésről.