Tömegével pusztultak el hattyúk egy bányatóban Muraszemenyén. Az állatok vízen lebegő tetemét halászok vették észre. A vizsgálatok az állatokban a madárinfluenza H5N8 típusát mutatták ki.

Több tucatnyi hattyú pusztult el az elmúlt hetekben a Zala megyei Muraszemenye egyik bányatavánál, a hatóság által megvizsgált tetemnél kimutatták a madárinfluenzát. A helyi halászok először február 12-én találtak először a részben befagyott bányatónál több hattyútetemet.

Elpusztult hattyú a muraszemenyei bányatóbanForrás: MTI/Varga György

Ezt másnap a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnál, majd később a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) is bejelentették, ezt követően az egyik vadmadarat a nemzeti park munkatársa el is szállította.

Az olvadás után az elmúlt napokban még több hattyútetemre bukkantak a magyar-szlovén-horvát hármashatár mellett, a Mura folyó közelében egy tónál. Csütörtökre már negyven elhullott madarat számoltak össze, tapasztalatukról pedig ismét bejelentést tettek a hatóságoknál.

A Nébih laboratóriuma a vizsgálat során kimutatta a madárinfluenza H5N8 típusát. Az esetet a hatóság a honlapján elérhető vadmadártérképen is feltüntette, illetve megtette a nemzetközi bejelentést is. A hivatal közölte azt is, hogy új tetemről a múlt hét óta nincs tudomásuk.

A hattyúkra a helyi halászok találtak ráForrás: MTI/Varga György

A helyszín jelenleg nem megközelíthető, amint az időjárási körülmények lehetővé teszik, gondoskodnak a tetemek begyűjtéséről, akár egyéb hatóságok bevonásával - jelezte a Nébih.