Zavaros ügyek: ezért vehették őrizetbe Gyurcsány és Botka ügyvédjét

Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc ügyvédje, és a szombathelyi baloldali frakció vezetője
Vágólapra másolva!
Költségvetési csalás miatt őrizetbe vették Czeglédy Csabát, Gyurcsány Ferenc és Botka László ügyvédjét. A szombathelyi baloldali képviselőn kívül még öt embert vettek őrizetbe, akik a gyanú szerint a Czeglédy Csabához köthető iskolaszövetkezet működése során követhették el a csalást. Czeglédyhez tíz iskolaszövetkezet kötődik. Ezek közül több ellen felszámolási eljárás van folyamatban. Czeglédy egyébként ügyvédi hivatását hosszú ideje törvényellenesen látja el.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csongrád megyei igazgatósága az MSZP-nek és a DK-nak is jogi képviseletet adó Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi képviselőt (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt). Az Origo korábban beszámolt arról, hogy az MSZP szombathelyi elnökének, Czeglédy Csabának az egyik cége,

a Human Operátor Zrt. körül nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda.

A cégjegyzékben szereplő adatok szerint Czeglédy Csaba a Humán Operátor Zrt. vezető tisztségviselője. Ezekből kiderül az is, hogy a Humán Operátor Zrt.-t 2010-ben hozták létre az ugyanilyen nevű kft. jogutódjaként. A cég fő tevékenysége a munkaközvetítés. A vállalat honlapja is Czeglédy Csabát jelöli meg igazgatósági elnökként.

Nem is lehetne ügyvéd

A gond mindezzel annyi, hogy

Czeglédy ügyvédi hivatását évek óta törvényellenesen látja el,

mivel az ügyvédi törvény szerint 6. § (1) bekezdés a) és b) pontja szerint az ügyvéd nem állhat munkavégzési kötelezettséggel járó más jogviszonyban, nem végezhet személyes közreműködéssel vállalkozói tevékenységet, vagyis nem lehet vezető tisztségviselő. Ehhez képest a Humán Operátor Zrt.-nek 2010. 12. 31. óta vezérigazgatója, ami teljesen összeférhetetlen. Vagyis így védte Botka Lászlót a helyreigazítási perekben és Gyurcsány Ferencet hasonló ügyekben.

Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc ügyvédje és a szombathelyi baloldali frakció vezetője jelenleg őrizetben van Forrás: MTI

Összefonódások

Jelenleg a Human Operator Zrt. alapszabálya szerint a társaság 26,4 százalékos tulajdonosa Czeglédy, továbbá az igazgatóság elnöke is. Czeglédy a társaság cégjegyzésére önállóan jogosult és maga rendelkezik a munkáltatói jogokkal is. A Human Operator Zrt. cégkivonata szerint a 1024 Budapest, Széll Kálmán tér 8. alatti ingatlan a Human Operator Zrt. fióktelepe.

A 1024 Budapest, Széll Kálmán tér 8. alatti ingatlan a kapcsolattartó irodája a www.ilovediakmunka.hu portálnak. A portál főoldalán meghirdetett állásokra a humanoperator.hu domainnel rendelkező e-mail címeken lehet jelentkezni. A portálon a munkavállalás feltételei menüpontban szerepel, hogy az iskolaszövetkezetbe való belépés és szerződéskötés csak személyesen történhet az iskolaszövetkezet irodájában, amelynek címe: 1024 Budapest, Széll Kálmán tér 8.

Megállapítható tehát, hogy

a www.ilovediakmunka.hu portál a Human Operator Zrt. infrastruktúráját használja.

A portál logóját színes ábrás védjegyként a Czeglédy korábbi tulajdonában és irányítása alatt álló Human Operator Kft. védte le 2006-ban, amely cég beolvadt a Human Operator Zrt-be.

Rádiós szál

A Széll Kálmán tér 8. alatti ingatlan volt 2008-tól az irodája a Rébusz Iskolaszövetkezetnek. A Rébusz Iskolaszövetkezet a Rébusz 2.0-ról változtatott nevet 2008. október 11-én, és ezen a napon vette fel fióktelepének (az akkor még Moszkva tér 8.) a Széll Kálmán tér 8. alatti ingatlant. A www.rebusz.hu domain az www.ilovediakmunka.hu portálra irányít.

A www.rebusz.hu domain és a www.ilovediakmunka.hu domain regisztrálója ugyanaz a Logomotív Kreatív Kft., amelynek ügyvezetőjével a Czeglédy vezette Human Operator Zrt. tulajdonolja a Nyugat Rádió Kft.-t. A Google keresőportál

a „rébusz" kifejezésre a mai napig a www.ilovediakmunka.hu weboldalt adja első találatként.

Fentiekből megállapítható tehát, hogy a Human Operator Zrt. infrastruktúráját használó www.ilovediakmunka.hu weboldal a Rébusz Iskolaszövetkezet tevékenységét szolgálta ki.

Gyurcsány Ferencet is több ügyben védte Czeglédy Csaba Forrás: Csudai Sándor - Origo

Felszámolt szövetkezet

A Rébusz Iskolaszövetkezet 2009. 10. 22-én átalakulással megszűnt. Különválással létrejött belőle a Rébusz Iskolaszövetkezet és a Katona-Diák Iskolaszövetkezet. Később mindkét cég felszámolással megszűnt. A Rébusz Iskolaszövetkezet nevet változtatott, és Cooperitas Iskolaszövetkezet néven tevékenykedett tovább, míg 2012-ben elrendelték a felszámolását.

2013. szeptemberében alakították meg az Alba Student Szociális Iskolaszövetkezetet, amely szerződéseiben a nevét a „Rébusz-" előtaggal használta még 2014-ben is. A cég 2015. február 27. napján nevet változtatott, és Studentka Work Iskolaszövetkezet néven székhelyét 8053 Bodajk, Petőfi Sándor út 7. alá tette át.

Ugyanezen székhelyen további öt iskolaszövetkezetet is bejegyeztek,

közel egy időben.

10 szövetkezet köthető Czeglédyhez

Ezek közül az Alba Meló Iskolaszövetkezet és a Student Pro Iskolaszövetkezet vezető tisztségviselője ugyanaz a személy, Németh Tibor. Az alba Pro Regia Iskolaszövetkezet és a Perfect Regia Iskolaszövetkezet vezető tisztségviselője szintén azonos: Bölöni Roland. A Copercnicus Iskolai Szövetkezet jelenleg kényszertörlés alatt áll. Cégek székhelyazonossága összeköti ezen cégeket a Studentka Work Iskolaszövetkezettel, melynek honlapja a www.ilovediakmunka.hu, amelyet a Czeglédy tulajdonában és irányítása alatt lévő Human Operator Zrt. működtet.

Czeglédy számára olyannyira fontos a Rébusz márkanév megőrzése, hogy a Rébusz szóvédjegyet és a „Rébusz foglalkoztatás" és „Rébuszos foglalkoztatás" szóösszetételek védjegyként a Human Operator Zrt. képviseletében 2015. július 30-án kezdeményezte levédésüket. Megállapítható, hogy 1997 óta a mai napig minden, ami Rébusz, Czeglédyhez köthető.

Így a fentiekből megállapítható, hogy Czeglédyhez az elmúlt 10 évből legalább 10 iskolaszövetkezet köthető, amelyekben nyilvános módon nem vesz részt, ugyanakkor

ezek a cégek kivétel nélkül a Czeglédy által biztosított infrastruktúrát használják.