Amíg nemzeti kormány van, addig nem lesznek betelepítések

Simicskó István
Budapest, 2016. április 22. Simicskó István honvédelmi miniszter sajtótájékoztatót tart az alaptörvény módosításáról a kormány és a parlamenti pártok közötti egyeztetés után a Honvédelmi Minisztériumban 2016. április 22-én. A tanácskozáson az MSZP nem képviseltette magát. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Amíg nemzeti kormánya van Magyarországnak, nem lesznek betelepítések sem laktanyákba, sem más középületekbe. Ezt jelentette ki Simicskó István honvédelmi miniszter vasárnap reggel a Kossuth Rádióban.
Vágólapra másolva!

Simicskó István a Vasárnapi Újság című műsorban ezt arra a kérdésre reagálva mondta, hogy Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje korábban nyilvánosságra hozta javaslataikat, amikben az szerepel, hogy "meg kell nyitni a nem használt laktanyákat a bevándorlók előtt". A honvédelmi miniszter megdöbbentőnek nevezte ezt az elképzelést.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A miniszter azt mondta, hogy az ellenzéki pártok képviselői, a brüsszeli döntéshozók, valamint a "Soros-hálózat" aktivistáinak cselekedeteiből "szisztematikus terv" rajzolódik ki, hogyan szeretnék betelepíteni a bevándorlókat. Simicskó István megemlítette, hogy

az elmúlt időszakban nyolc ellenzéki képviselői írásbeli kérdés, továbbá 25 közérdekű adatigénylés szólt arról, milyen laktanyái, raktárjai vannak a honvédségnek.

A honvédelmi miniszter emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás óta a Magyar Honvédség létszámát, technikai eszközöket, laktanyáit tekintve is "zsugorodott". Az összes megyében van laktanya, de ezek közül csak tíz megyében vannak működőek.

Simicskó István ugyanakkor kiemelte, hogy a kormány döntésének köszönhetően

folyamatosan növelik a honvédelmi költségvetést.

Ennek köszönhetően a Magyar Honvédség növekedési pályára állt, elindították a Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és haderő-fejlesztési programot, melynek része a laktanya-felújítási program is. Hódmezővásárhelyen már elkezdték, Tatán, Kaposváron, majd máshol is folytatják.

A miniszter kiemelte:

céljuk a 30 ezer katonából álló aktív állomány, valamint a 20 ezer katonából álló tartalékos állomány kiépítése.

Ehhez szükségük van korszerű épületekre.

A miniszter azt is elmondta, hogy amíg 2010-ben tizenhét, jelenleg már több mint 6 ezer tartalékos katonája van a honvédségnek. Céljuk, hogy területvédelmi alapon az ország valamennyi részén felállítsák a tartalékos egységeket.

Simicskó István kitért arra is, hogy az elmúlt 2 és fél évben több mint 17 ezer magyar katona vett részt a déli határ védelmében.

A miniszter szerint a magyar katonáknak és rendőröknek köszönhető, hogy jelenleg Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország.

Ha ők nem védték volna a határokat, akkor ez nem így lenne.

A honvédelmi miniszter szerint hatékony határvédelmi rendszert sikerült kiépíteni, erre a jövőben is szükség lesz. A KDNP-s politikus hangsúlyozta: a magyar kormány egyáltalán nem akar betelepítést. A miniszter úgy fogalmazott: ha az megkezdődne, "pár év, és nem ismernénk rá a saját országunkra".