Látszatkivonulás: Vona Gábor a Jobbik tanácsadója lesz

Vona Gábor, választás 2018
Vágólapra másolva!
Óriási blöff volt Vona Gábor politikából való kivonulásáról és a jobbikos hatalomváltásról szóló hírfolyam: Volner János, alelnök azt mondta a HírTV-nek, a bukott pártelnök a háttérből, tanácsadóként fog tevékenykedni, de nem zárta ki azt sem, hogy később még visszatér a pártba. Kapaszkodik a választáson leszereplő, néppártosodó Jobbik arca. 
Vágólapra másolva!

Egyre inkább úgy néz ki, színjáték volt Vona Gábor hétfői lemondása. Ismert, a választást követően a bukott pártelnök lemondott valamennyi politikai tisztségéről, így némileg váratlanul a parlamenti mandátumáról is. Ez azt jelenti, hogy vele nem fogunk találkozni az országgyűlésben a következő ciklus során. Jobbikos körökben nagy port kavart a bejelentés, a radikális és a Vona-párti politikusokból egyaránt érzelmeket váltott ki a lépés.

Volner János, a párt alelnöke azonban a Hír TV-nek az nyilatkozta, hogy

Vona Gábor a háttérből, tanácsadóként fog tevékenykedni, de nem zárta ki azt sem, hogy később még visszatér.

A politikus hozzátette, nem választott elnökjelöltet tegnap a Jobbik választmánya. Nem erősítette meg a Magyar Idők azon információját, hogy Sneider Tamás lesz a párt új elnöke. Szerinte több név is felmerült, aki alkalmas a feladatra, de még el kell dönteniük, vállalják-e a megmérettetést.

Vona Gábor a Jobbik tanácsadója lesz a jövőben Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Magyar Idők jobbikos forrásból úgy tudja, hogy Sneider mellett Volner János is elnöki jogkört kaphat a tisztújításig, így más megvilágításba helyezheti a fenti nyilatkozatát. Ellentétben az egykori szkinheddel, Volner közel sem számít Vona Gábor emberének, személye a radikálisok körében is elfogadható. Ismert, a Magyar Gárda alapítójaként korábban jó kapcsolatot ápolt a radikális Betyársereggel és sokan úgy tartják, Toroczkai mellett ő az az elnökségben, aki még nem adta fel az egykori nemzeti radikális elveket.

Vona Gábborral való konfliktusát jól mutatja, hogy a választás előtt kiszorították a jobbikos médiabirodalom egyik kulcspozíciójából.

Egészen pár héttel ezelőttig az Alfahír és az N1TV felelős kiadójának, a Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítványnak volt a kurátora, azonban teljesen váratlanul és legfőbbképpen indokolatlanul kirakták. A miértre továbbra sincs válasz. Az Origo megkérdezte tőle, hogy miért történt ez, azonban Volner elmenekült.

Magyar Idők: Sneider Tamás lehet a Jobbik új elnöke

A Magyar Idők úgy tudja, hogy a pattanásig feszült helyzetben többnapos elnökségi, illetve választmányi ülés után Sneider Tamás lehet a párt új elnöke. A lap információi szerint a párt frakcióvezető-helyettese a májusi tisztújításig látná el a Vona Gábor által hátrahagyott feladatokat, de jó eséllyel ő kap majd felhatalmazást egy hónap múlva is.

Meglehetősen érdekes, hogy Sneider mellett Volner János alelnök is elnöki jogkört kaphat a tisztújításig. A Magyar Idők szerint

könnyen pártszakadás lehet a pártban, hiszen a Jobbik parlamenti frakciójából többen nem fogadják el Snieder Tamás személyét.

Így, ha őt választják meg elnöknek a kongresszusi küldöttek májusban, akkor „többen is lehetnek, akik nem követik őt."

Sneider azért is tűnhet érdekes választásnak, mert a kampány során lebukott azzal, hogy eltitkolta a Mátrában álló, értékes vadászvilláját és feleségének milliós, párton belüli jövedelmét.

A politikust a párton belül és a nyilvánosságban is az egyik legkorruptabb politikusnak tartják.

Sneidert Vona-hű politikusként tartják számon a Jobbikban, ő volt az első, aki nyilvánosan beleszállt Toroczkai Lászlóba. Jelen állás szerint a bukott pártelnök rajta keresztül akar befolyást szerezni pártban, illetve irányítani azt.