Adósságspirál: Nem érkezik a Jobbiknak állami pénz júliusban

Vona Gábor
Ózd, 2018. március 24. A jobbik ózdi utcafórumának résztvevője köszönti Vona Gábor pártelnököt a városi piacon 2018. március 24-én. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
A Magyar Államkincstár (MÁK) júliustól csökkenti azoknak a pártoknak a költségvetési támogatását, amelyeknél az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jogszabályellenes finanszírozást állapított meg. Ezt azért nem korábban tették meg, mert nem akartak beleszólni "a pártok zavartalan választási felkészülésébe." A MÁK érvelése szerint a Jobbik jóval több tiltott támogatást fogadott el a választás előtt, mint amennyi állami pénz járna nekik júliusban, ráadásul az ÁSZ-büntetés kifizetésére összegyűjtött pénzt kampánycélokra fordították, ezért a havi támogatást nem küldik el a számlájukra. Ez azért jelent problémát Sneider Tamáséknak, mert erre hivatkozva kértek haladékot a Magyar Postától, ahol szintén van adósságuk. Adósságspirál, körbetartozás a Jobbiknál.
Vágólapra másolva!

A MÁK vasárnapi közleménye szerint az intézkedés

  • a Demokratikus Koalícióra,
  • a Párbeszéd Magyarországért Pártra,
  • a Magyar Szocialista Pártra, a Lehet Más a Politikára
  • a Jobbik Magyarországért Mozgalomra vonatkozik.

A kincstár megjegyezte, hogy

a Jobbik addig nem juthat közpénzhez, amíg a levonás nem fedezi a büntetést.

Hozzátették, a Jobbik a számvevőszéki vizsgálat szerint a júliusi költségvetési támogatást jelentősen meghaladó, több mint 331 millió forint tiltott támogatást fogadott el, a büntetés kifizetésére összegyűjtött pénzt pedig kampánycélokra fordította.

– emelte ki a központi költségvetési szerv. Mivel utóbbi két pártnak nem jött össze az egyszázalékos eredmény áprilisban, ezért számukra nem járt költségvetési támogatás, így a számvevőszéki vizsgálatban megállapított összeget már korábban levonták tőlük.

Összegezve: a tiltott vagyoni hozzájárulást elfogadó pártok a kifogásolt juttatás összegét kötelesek a költségvetésbe befizetni, költségvetési támogatásuk pedig ugyanennyivel csökken.

Bajban a Jobbik, komoly tartozásokat halmozott fel a párt

Ahogy megírtuk, rendesen rájár a rúd a pártra, hiszen a tömeges kilépések mellett a Magyar Postának sem fizettek, 61 millió forint lejárt tartozásuk van, mivel nem fizették ki teljesen a választási reklámkiadványok kézbesítésének díját.

A párt elismerte a tartozást azzal, hogy júniusban már átutaltak 38 millió forintot, és fizetési haladékot kértek addig, amíg megérkezik az állami támogatás júliusban.

Ami nem fog megérkezni, derült ki a MÁK mostani közleményéből. Az ÁSZ szerint a Jobbik még mindig nem készített megfelelő intézkedési tervet, ami miatt az Országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve kezdeményezte az állami támogatások felfüggesztését.