Balhé a Jobbikban: vezető politikusok ellenzik a baloldallal való összeborulást

Vágólapra másolva!
Szotyori-Lázár Zoltán ötletgazda bejegyzése alatt többek között Kocziha Tünde, a párt békéscsabai jelöltje, valamint Samu Tamás Gergő, a Békés Megyei Közgyűlés jobbikos frakcióvezetője tiltakozott. Vona Gábor keresztfiának a felvetése, hogy a Jobbik tulajdonképpen boruljon össze a baloldallal, alaposan kiverte a biztosítékot a párton belül, az elszabadult indulatok közepette még Volner Jánost is szivárogtatással vádolták meg. Ismét áll a bál az egykori radikális pártban.
Vágólapra másolva!

„Teljesen felesleges minden körzetben jobbikos jelöltet állítani ... ezért azokon a helyeken, ahol a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, ott nekünk kell a legbölcsebbnek és legtöbb gesztust gyakorlónak lennünk” – írta vitaindítónak szánt Facebook-bejegyzésében Szotyori-Lázár Zoltán, a Jobbik szolnoki önkormányzati képviselője vasárnap délután. Vona Gábor keresztfia A hét állítás az ellenzéki együttműködésről a 2019-es önkormányzati választás kapcsán elnevezésű írásában egy valóságos programtervet vázolt arra nézve, hogyan lehetne és kellene összefogni a baloldallal a Jobbiknak, akár a párt megmaradt identitásának (részleges) feladása árán is. A gondolatmenet nem aratott osztatlan lelkesedést a hozzászólók körében, és akárcsak az ex-LMP-s Szél Bernadett távozásakor, itt is vezető jobbikos politikusok fejezték ki tiltakozásukat.

Két vezető jobbikos nekiesett Szotyori-Lázárnak

„Részben egyetértek. Minden településen kicsit más a helyi politika” – kezdte meg óvatosan mondanivalóját Samu Tamás Gergő, a Békés Megyei Közgyűlés jobbikos frakcióvezetője, hogy aztán kevésbé visszafogottan reagáljon Szotyori-Lázár gondolataira:

Szóval én kicsit pesszimista vagyok az ellenzéki összeborulásokkal kapcsolatban (amellett, hogy elvi okok is eltaszítanak egy-egy szereplőtől, de ezeken sok esetben túl tudom tenni magam).

A válasz azonnal érkezett az ötletgazdától, aki szerint nem kell mindenben egyetérteniük, viszont ezekről a kérdésekről nyíltan kell, hogy beszéljenek.

Forrás: Facebook

– ezt már a fideszes politikusok akasztását pártoló Kocziha Tünde írta. A meredek akcióval országos hírnevet szerző politikus a Jobbik békéscsabai jelöltje volt áprilisban, a párton belül a megmaradt radikálisokhoz sorolják. Ezt utóbbi nem csoda, hiszen Kocziha politikai karrierje alatt Faludy György költőt lecionistázta, nem olyan régen még betiltotta volna a Pride-ot, és Gyöngyösi Mártonnal karöltve kényszerítette volna színvallásra zsidó származásukról a magyar parlamenti képviselőket. Az sem meglepő, hogy nem annyira tetszett neki a Szotyori-Lázár-féle ötletbörze. Meglátása szerint a nagy összeborulás nem működne, mert Békéscsabán az MSZP, és az LMP is a Fidesz zsebében van. „Lehet, hogy nagy általánosságban működhet az elmélet, de a speciális helyi viszonyokat nem tudjuk figyelmen kívül hagyni” – fejezte be kritikáját a politikus. Vona Gábor keresztfia szerint ez a megállapítás elég összeesküvéselmélet-szagú,

de ti tudjátok.

– szúrt oda az ellenszegülőknek, majd gunyorosan hozzátette, hogy így „a nagy chemtrailezés” közben nehogy a Fidesz vigye az összes körzetet.

Forrás: Facebook

„Ez nem összeesküvés elmélet, ez a valóság, még akkor is, ha első olvasásra hihetetlennek tűnik” – vágott vissza Kocziha. Nem maradt annyiban a vita, Samu Tamás Gergő üzent félreérthetetlenül:

Váratlanul azonban egy hozzászóló ment neki a Békés megyei politikusnak, aki kioktató stílusban közölte vele, hogy „nagyot téved, úgy látszik a választás nem adott elég választ a kérdésre”. Samu nem hagyta annyiban, és az eddig legerősebb megnyilvánulásával visszavágott:

De adott: 106-ből ha jól láttam 105 helyen pártemberek nyertek.

„Sokra mentünk vele” – érkezett a válasz, amire a régi jobbikos stílusra emlékeztető reakció jött:

Egy függetlennel is. Beállt a balos frakcióba. Szembeköpte korábbi önmagát és azóta sem csinál semmit.

Forrás: Facebook

A témával foglalkozó cikkünk megjelenése után megszaporodtak a hozzászólások Szotyori-Lázár fala alatt, többségében a baloldallal való együttműködést ellenző kommentek érkeztek. Egy kiemelkedett közülük.

Volner Jánost szivárogtatással vádolta meg az egyik kommentelő

„Ami a bérkommentelőket illeti, ha jól hallottam a Volner féle felvételen, azokat a Jobbik alkalmazza. Csak hogy pontosítsunk. Kösz” – érkezett az üzenet egy úriembertől, arra vonatkozóan, hogy Vona Gábor keresztfia megkérte „az Origóról és Kurucinfóról ideirányított bérkommentelőket, hogy valami más elfoglaltság után nézzenek”. Nem is ezen van a hangsúly, hanem ezen:

Egy bennfentesnek látszó hozzászóló Volner Jánost, a Jobbik jelenlegi alelnökét szivárogtatással vádolta meg.

Forrás: Facebook

Ismert, múlt hét pénteken nyilvánosságra került egy hanganyag, amelyen az hallható, ahogy a Jobbik vezetői viccelődve arról beszélgetnek, hogy valamiféle kommunikációs választ kellene találni a pártot sújtó tömeges kilépésekre.

Mi lehet Vona Gábor szerepe a történtekben?

Újabb komoly feszültségek mutatkoznak a Jobbikban, a párt újabb komoly dilemma elé néz: radikális múltja ellenére együttműködik a baloldallal, vagy önállóan politizál. Mindkét forgatókönyvnek komoly buktatói vannak: előbbi esetén megvan az esélye annak, hogy eljelentéktelenítve saját magukat beolvadnak egy baloldali szövetségbe, utóbbinál pedig, hogy továbbra sem tudnak kitörni a középpárti státuszukból.

Mivel Szotyori-Zoltánt rokoni és baráti szálak kötik Vona Gáborhoz, felvetődik a kérdés: van-e szerepe a történtekben az expártvezérnek?

Ha igen, akkor azt nem árt minden jobbikosnak komolyan venni.