A Soros György által is támogatott Helsinki Bizottság migránsokat védő ügyvédek toborzásába kezdett – értesült a Figyelő. A lap legfrissebb számában a Helsinki Bizottság alapítóját, a volt SZDSZ-es Kőszeg Ferencet arról is megkérdezte, hogy tényleg támogatja-e a Jobbikot?

A Helsinki Bizottság honlapján is elérhető tájékoztató szerint a Soros-féle Helsinki Bizottság január 3-ig várta olyan jogászok jelentkezését, akik közreműködnének a menekültügyi eljárásokban. A kritériumok között – amellett, hogy a jelentkező azonosulni tudjon a szervezet célkitűzéseivel – az is szerepel, hogy a jelentkező ügyvéd legyen elkötelezett az emberi jogok mellett. De, ahogy a lap fogalmaz, „a munkatársakat a biztonság kedvéért azért még kiképzik".

A Helsinki Bizottság munkáját egyébként Soros György is évek óta támogatja 2016-ban szinte valamennyi bevételük külföldi forrásból érkezett. A civil törvényt – amelyben a külföldi támogatásokat kellene nyilvánossá tenni a civil szervezeteknek - bojkottáló szervezet csupán kétmillió forintot tudott az egyszázalékos felajánlásokból összegyűjteni. Sorostól, az Európai Bizottságtól és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától ugyanakkor több százmilliót kaptak, amelyből a bírák és a fordítók érzékenyítésére is futotta, valamint számos eljárást indítottak a migránsok védelmében.

Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság alapítója és első elnöke beszélt a Jobbikhoz való viszonyáról isForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Figyelő megkérdezte a Helsinki Bizottság alapító tagját, Kőszeg Ferencet is. Az egykori SZDSZ-es politikus ugyanis korábban a liberális értelmiségiek közül elsők között érvelt a balliberális oldal és a Jobbik összefogása mellett. Az Élet és Irodalomban korábban úgy fogalmazott: "Orbán ellenében még Vona Gáborra is lehet szavazni". Kőszeg a Figyelőnek némileg árnyalta véleményét, azt mondta: nem hisz a párt fordulatában, de ha egyetlen ellenzékiként egy jobbikos egyéni jelölt állna szemben bármelyik körzetben egy fideszessel, akkor megfontolandó, hogy érdemesebb inkább Vonáék mellé húzni az ikszet.

A teljes cikket a január 4-én megjelent Figyelőben olvashatják.