A magyarországi polgármestereknek az illegális bevándorlást szervező irodákkal szembeni felhívásához csatlakozott Kaposvár közgyűlése.

Az elfogadott előterjesztés szerint a somogyi megyeszékhely elutasítja a "Soros-tervet", és azt, hogy bevándorlásszervező irodát működtessenek a városban. A településekre "komoly fenyegetést jelentő tömeges betelepítés miatt" egyúttal felkéri a kormányt, hogy ha kell, jogszabályokkal lépjen fel a "Soros-terv", valamint a bevándorlásszervező szervezetek ellen.

A határozatot kormánypárti képviselők tizenöt igen szavazatával, egy ellenzéki tartózkodással fogadta el a testület, két ellenzéki városatya nem szavazott.

Szita Károly, kormánypárti polgármester felszólította az ellenzéki képviselőket, mondják ki, hogy valójában illegális bevándorlást akarnak. Hangsúlyozta, az előterjesztés azért készült, hogy ne jöjjenek illegális bevándorlók a városba,gyermekeink és unokáink továbbra is egy biztonságos országban és egy biztonságos Kaposváron nőhessenek fel.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Kaposvár polgármestereForrás: MTI/Bruzák Noémi

A polgármesteri összefogás a bevándorlásszervező irodákkal szemben nevű január 12-ei budapesti konferencia résztvevői által elfogadott nyilatkozatban közös fellépést sürgettek, hogy megőrizzék a magyar települések és a magyar emberek biztonságát és jövőjét.

Úgy fogalmaztak, hogy a honfitársaink többsége teljesen világossá tette: nem akarja, hogy Magyarország bevándorlóországgá váljon.