Holnap országgyűlési választás: 8 millióan szavazhatnak

2018.04.07. 12:05

Vasárnap lesz az országgyűlési képviselőválasztás, a több mint 10 ezer magyarországi szavazókörbe valamivel kevesebb, mint 8 millió választópolgárt várnak, míg a külképviseleteken további 58 ezren adhatják le szavazataikat 23 pártra és mintegy 1500 egyéni képviselőjelöltre.

A  magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgároknak az országgyűlési választáson két szavazatuk van:

voksolhatnak arra, akit az egyéni választókerületükben képviselőnek szeretnének, a másik íven pedig arról dönthetnek, hogy az országos listáról melyik pártot támogatják. A Fidesz-KDNP pártlistáját a 28. helyen lehet megtalálni.
A választáson összesen 23 párt állított országos listát, valamint mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzatnak is van országos listája, ezekre a nemzetiségiként regisztrált választópolgárok szavazhatnak. 

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke egy levélszavazati borítékot mutat az iroda budapesti központjában tartott sajtótájékoztatónForrás: MTI/Kovács Tamás

Az országgyűlési választáson egyébként az az egyéni jelölt szerez mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapja, míg a pártok között a rájuk leadott szavazatok arányában osztják ki a mandátumokat.
A külképviseleteken a szavazást - közép-európai idő szerint - ugyancsak reggel 6 és este 7 óra között tartják, az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton elkezdődött a szavazás.

Az utolsó órákban 30 ezren, összesen mintegy 200 ezren jelentkeztek át szavazni a lakóhelyüktől eltérő településre vagy fővárosi szavazókerületbe

- mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A legtöbben - 10 764-en - a főváros XI. kerületébe kérték az átjelentkezést. Sok átjelentkező fog szavazni a III., a VIII., IX., XIII. és XIV. kerületben is. Közölte: a választási irodák felkészültek a rendkívül sok átjelentkező "leszavaztatására".

Vasárnap késő este 11 óra után, éjfél körül várható az országgyűlési választás előzetes eredménye

a Nemzeti Választási Iroda várakozása szerint. A szavazatszámlálás gyorsaságát befolyásolja az egyes választókerületben, hogy hány jelölt indult, mert a bizottságoknak annyifelé kell válogatniuk a voksokat, majd azokat jegyzőkönyvben összesíteniük.

A végleges eredményt azonban csak jövő szombatra várják, mert addig meg kell érkeznie a külképviseleteken leadott szavazatoknak is, legkésőbb szerdáig. Az innen beérkezett, borítékokba zárt szavazatokat pedig majd szombat délelőtt keverik be - az átjelentkezéses szavazatokkal együtt - az adott választókerületekben az erre kijelölt, addig fel nem nyitott urnákba.