A gyanúsítás minden pontját cáfolni fogjuk. Így reagált Papp Gábor, Ihász Sándor volt fellebbviteli főügyész védője pénteken arra, hogy a volt főügyészt "hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással" gyanúsította meg a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF).

Abszurd, ténybelileg és jogilag megalapozatlan a gyanúsítás" - mondta Papp Gábor, majd hozzátette, 

Ihász Sándor végig törvényesen végezte ügyészi munkáját. Arról is beszélt, hogy

panaszt tettek a gyanúsítás ellen, 

és a cáfolatot a későbbiekben részletesen kifejtik az ügyészségnek.

Gyárfás Tamás, 2018. 04. 20.Fotó: Polyák Attila - Origo

A KNYF közleményében az áll: a gyanú szerint a volt főügyész az akkori, illetve korábbi hivatali beosztásából eredően tudta, hogy a Fenyő János elleni gyilkosság felbujtója továbbra is ismeretlen, és felderítése érdekében a hatóságok évek óta erőfeszítéseket tesznek. Arról is írtak, hogy I. S. P. 2017 októberében hivatalában átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát. Az átadó az utóbb felbujtással meggyanúsított egyik férfi volt, aki akkor azért fordult az ismert főügyészhez, hogy tanácsot kérjen tőle.

A KNYF szerint I. S. P.-nek fel kellett ismernie, hogy

a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok,

amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak a gyilkosság felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozó hatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta.

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy hivatali eljárása során, hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki dr. I. S. P. volt főügyészt" - áll a közleményben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) múlt kedden tette közzé, hogy 2017. október 31. óta ismét nyomoznak a Fenyő János ellen 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett gyilkosság ügyében. Egy héttel később közölték, hogy az ügyben Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnököt és médiavállalkozót Budapesten elfogták a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai, és gyanúsítottként hallgatták ki. Az NNI ugyanebben az ügyben március 22-én gyanúsítottként kihallgatott Portik Tamást is gyilkosságra való felbujtással gyanúsítja.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Gyárfás Tamás védője, Bánáti János szerdán a honlapján azt írta, védence gyanúsítotti kihallgatásán tagadta, hogy két évtizede arra utasította Portik Tamást, ölesse meg Fenyő Jánost. Egy nappal később Gyárfás Tamás

abszurd felvetésnek nevezte a meggyanúsítását. 

Pénteken a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája egy hónapra nyomkövető eszközzel ellenőrzött lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a feltételezett felbujtó ellen. A döntés nem jogerős, a gyanúsított és az ügyészség is fellebbezett.