Bujtor István özvegye, Judit, a Borsban idézte fel férje alakját, akinek elvesztése anyira megviselte, hogy három évig még közös otthonukból is képtelen volt kilépni.

Bujtor István és Judit a nyolcvanas évek elején kerültek közelebb egymáshoz, bár már gyerekkoruk óta ismerték egymást: az asszony nagybátyja abban a Mester utcai házban lakott, ahol István felnőtt. Miután kapcsolatuk szerelemmé mélyült, harminc évig éltek együtt. Az asszony ma azt tartja legfontosabb feladatának, hogy ápolja, fenntartsa Bujtor István emlékét.  

Bujtor IstvánForrás: MTV

Bujtor Judit a Borsban arról is beszélt, hogy elsősorban férje bölcsessége, intelligenciája és eredendő jólelkűsége hatott rá legerősebben. Judit soha nem  volt féltékeny, és nagyon meghatotta, amit már csak férje halála után tudott meg: Bujtor István egyszer azt nyilatkoztaAz élet túl rövid ahhoz, hogy ne Judittal töltsem!Különös súlyt ad  kijelentésnek, hogy évekig távkapcsolatban éltek. Az özvegy ennek kapcsán azt mondta:

Négy évig voltam a Malév müncheni képviseletének vezetője, István hétvégente járt ki, de én is haza-hazalátogattam. Mindent meg tudtunk beszélni, és mindig támogatott a karrieremben. Van egy Szécsi Pál-dal, ami úgy szól: „a távollét olyan mint a szél, / a kis tüzeket kioltja, a nagyokat fellobbantja". Nálunk pont így volt. Ha várod a pénteket, amikor a szerelmed jön, akkor már szerdán alig bírsz magaddal.  

Bujtor Judit ugyannakor arról is beszélt, hogy férjével mindig tiszteletben tartották a másik szabadságát.

Minden sikeres férfi mögött áll egy nő, de ez nem azt jelenti, hogy én otthon ültem és kötögettem. István azt is szerette bennem, hogy én is jártam a magam útját. Egyszerre voltunk egymás szeretője, barátja, nagyszülője, gyermeke, mindene.  

 - fogalmazott a Borsban Bujtor Judit.  Mindehhez hozzátette:

A nyolcvanas években előfordult, hogy szólt, egy óra múlva indulunk, de nem tudtam hova, végül Pozsonyba vitt pezsgőzni. Nagyon spontán ember volt, tele ötletekkel, amiket meg is tudott valósítani.

Bujtor István özvegye férje halála után három évig még a lakásból is alig ment ki.
Olyan érzés volt, mintha levágták volna az egyik kezemet. Nem tudtam mit kezdeni az életemmel.

- mondta az asszony. Bujtor Judit ma úgy véli:ha az idő enyhíti is a fájdalmat, az embernek saját magát kell "helyreraknia."

Oberfrank Pál színházigazgató, Kern András színész, Mészáros Géza háromszoros magyar bajnok vitorlázó és Bujtor István özvegye, Bujtor Judit koszorút helyeznek el Bujtor István emléktáblájánál a színész-rendező születésének 70. évfordulójánForrás: MTI/Nagy Lajos

Bujtor Juditnak egy barát is segített ebben, aki arra hívta fel a figyelmét: most már az a feladata, hogy István emlékét ápolja. Az ismerős abban is biztos volt: ez olyan feladat, amely segíteni fog a gyász feldolgozásában.  

Az özvegy a Borsban beszélt arról is, hogy Bujtor István még feleségével szervezte meg a nyári  Tihanyi Szabadtéri Játékokat. Az idén tizenöt éves rendezvényt ma már Bujtor Judit egyedül viszi tovább. Az ő kezdeményezésére jött létre a Bujtor-emlékgyűrű is, amellyel a Veszprémi Petőfi Színház háttérmunkásait ismerik el minden évben. Bujtor Judit felidézte, hogy a gyűrű elkészülése után férjének szobrot is állítottak Balatonfüreden.

Balatonfüred, Bujtor István szobraForrás: Stuber Sándor/vlv.hu

Bujtor Judit mindenek kapcsán azt mondta:Ezek a dolgok erősítettek folyamatosan, hogy igenis érdemes ezt csinálni, van még dolgom az életben. És tudom, hogy ő még van, figyel engem, és tetszik neki, amit csinálok.