A Dunántúlon az elmúlt napokban szinte folyamatosan esik az eső. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint két nap alatt annyi csapadék hullott, mint egy áltagos szeptemberben szokott összesen. Érdekesség, hogy Kelet-Magyarország jelentős részén semmi eső nem volt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egy érdekes bejegyzést tett közzé a Facebook-oldalán. A szolgálat azt írja, hogy extrém mennyiségű csapadék hullott az elmúlt két napban a Dunántúlon.

Ez azt jelenti, hogy 2-2,5 nap alatt egy átlagos szeptemberi egy-másfél havi mennyiségnek megfelelő eső esett.

Jellemzően Balatontól északra nagy területen hullott le 60-80 milliméternyi csapadék.A legtöbb eső, 120,7 milliméternyi, Hegyeshalmon esett. Ez a két napja érkezett, és még legalább ennyi ideig maradó légörvénynek köszönhető.

Jó hír, hogy a zivatarok hevessége és száma jelentősen csökken.

Érdekesség, hogy az ország keleti megyéiben sok helyen egyetlen csepp eső sem hullott. Ez a helyzet a következő 3 napban változhat, igaz a Nyírség, a beregi térség a mostani számítások szerint ekkor sem kap számottevő csapadékot.

A következő napokban enyhül a zivatarok mennyisége és erejeFotó: Szabó Gábor - Origo

Figyelmeztetések

Hétfőre a heves zivatarok miatt Budapestre és tizenkét megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Emellett a felhőszakadás veszélye miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Ez alól csak Nógrád és Heves megye a kivétel.

Az előrejelzés szerint hétfőn a legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon 21 és 25, másutt 26 és 32 Celsius-fok között alakul. Késő estére 17 és 25 fok közé hűl le a levegő.