Amerikai nagykövet: Szeptember 11. a terrorveszélyre emlékeztet - videó

szeptember 11
A WTC lángoló ikertornyai a 2001.szeptember 11-i terrortámadások után a Brooklyn Hídról nézve.
Vágólapra másolva!
David B. Cornstein budapesti amerikai nagykövet a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokra megemlékező videójában azt mondta, az amerikaiak nem felejtik el azt a baráti támogatást, amit Magyarországtól kaptak.
Vágólapra másolva!

A videófilmben - amelyet a nagykövetség a Facebook-oldalán tett közzé hétfőn - a nagykövet azt mondta:

Azt mondta, az amerikaiak számára szeptember 11. olyan nap lett, amelyen felidézik az elhunytak emlékét, és tisztelegnek a készenléti egységek bátor áldozatvállalása előtt. Egyúttal megerősítik elhatározásukat, hogy

megvédik a sajátjaikat, és mindig éberen figyelnek a terrorveszélyre.

A New York-i születésű diplomata felidézte: a városban volt a terrortámadások idején, éppen előválasztás volt, és szavazni ment. "Amikor nem sokkal később kiléptünk az épületből, a világunk megváltozott.

- fogalmazott.

Több ezren voltak az ikertornyokban, amikor az al-Kaida terroristái összehangolt támadást indítottak az Egyesült Államok ellen összesen négy utasszállító gépet eltérítve. Forrás: AFP/Henny Ray Abrams

Idővel megtudta, hogy négy barátja is az áldozatok között van. "Sosem fogom elfelejteni a barátaimat, sem azt a csaknem 3000 embert, akiket oly kegyetlenül legyilkoltak azon a tragikus napon" - mondta.

David B. Cornstein közölte: emlékezni fog ugyanakkor mindazokra az amerikaiakra is, akik

Megtisztelőnek nevezte, hogy New York állam képviseletében több tűzoltó temetésén is búcsúbeszédet mondhatott.

A diplomata szerint felebarátaik, honfitársaik támogatása "ma fontosabb, mint valaha". Ennek szellemében támogatja azt a hagyományt, amelyet a nagykövetség 2010-ben indított el a Magyar Vöröskereszttel közösen, és mindenkit arra hívott, hogy vegyen részt éves véradásukon, amelyet szeptember 11-én tartanak a Magyar Vöröskereszt budapesti székházában.