Kiszelly Zoltán politológus szerint a múlt szerda óta tartó tüntetéseken a korábbiakhoz képest új elem, hogy külföldi provokátorok is megjelentek, és felhívta a figyelmet arra is, hogy politikusok – mint a Momentum elnöke, aki füstgyertyát dobott a rendőrök felé – is elfogadják vagy tolerálják az erőszakot.

Kiszelly Zoltánt szerdán az M1 aktuális csatornán arról kérdezték, hogy a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a magyarok döntő többsége kiáll az alkotmányos rend mellett és elutasítja, hogy a tiltakozók erőszakos utcai demonstrációkkal vonják kétségbe a kormány legitimitását.

Külföldi provokátorok is megjelentekForrás: MTI/Mohai Balázs

Azt mondta, hogy 2006-ban az akkori tüntetéseken a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) erőszakkal lépett fel a tüntetőkkel szemben, azonosító nélküli rendőrök úgynevezett viperát, teleszkópos acélbotot használtak, míg 2010 után a rendőrség békésen oszlatta fel azokat a tüntetéseket, amelyek túlléptek a megengedett a határokon.

Kiszelly Zoltán úgy vélekedett, hogy illogikus az ellenzék kialakuló összefogása, mert a jövő évi európai parlamenti választás egyfordulós, listás, arányos, ezért az lenne az érdekük, hogy megkülönböztethetőek legyenek a pártok. Hozzáfűzte azt is, hogy ha a „sminkszoba-koalíció” tartós lesz, akkor közös listán indulnak, tehát az LMP-s és jobbikos jelöltek DK-sokkal együtt szerepelnek majd.