Bajkai: Jelentős törvénykezési feladat előtt állunk

Vágólapra másolva!
Fekete Péter, az EMMI kulturális ügyekért felelős államtitkára és Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszéltek kultúráról, törvényalkotásról, Magyarország értékeiről.
Vágólapra másolva!

Fekete Péter egy beszélgetésen vett részt Erzsébetvárosban, ahol a partnere Bajkai István volt. Mint elmondta, számára még a cirkusz vezetőjeként egy nagyon jó kapcsolata alakult ki a kerülettel, ezért is volt megtisztelő számára ez a program. Az este folyamán az államtitkár beszámolt az elmúlt félév kulturális tevékenységeiről, de szóba kerültek a további tervek is, melyek azok az alapkérdések, alapproblémák, amelyek foglalkoztatják a kulturális élet vezetőit.

A politikus beszámolt az Operaház nagysikerű amerikai szerepléséről, mint megjegyezte piros-fehér-zöldre festették a Manhattan hidat is, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt, hiszen a magyar zene, kultúra bevette Manhattant. Két héten keresztül zajlottak a zenei, táncos, operaesemények, ráadásul Amerika azon területén, ahová tényleg csak a legjobbak képesek bemutatkozni.

Bajkai István beszámolt arról, hogy a felesége, Bonnyai Apolka zongoraművésznő is rövidesen Amerikában lép fel, a Carnegie Hallban. Egyfelől egy nemzetközi kamaraversenyen elért eredményeként a kamarapartnerével, majd utána pedig Mága Zoltánnal játszik szintén ott.

A képviselő, mint a Parlament Törvényalkotási Bizottságának alelnöke beszámolt az előttük álló feladatokról. Elmondta, nem szeretne előreszaladni, most még a bizottsági ülések előkészítése zajlik éppen, de az biztos, a tavaszi ülésszak során több jogszabályt is terveznek megváltoztatni, olyanokat, amelyek kétharmados többséget igényelnek, az Alaptörvény is módosulni fog néhány ponton.

Bajkai István kérdésre válaszolva magyarázatot fűzött a Munka Törvénykönyvének a módosítása kapcsán, különös tekintettel az ellenzék által is többször emlegetett 36 havi csúszás kapcsán. Elmondta, minden munkát a szerződés szerint a hónap végét követő napokban kell kifizetni, nincs olyan szabály, hogy az elvégzett túlmunkát csak három év múlva kell kifizetni. Minden ezzel ellentétes véleményt kifejezetten hangulatkeltésnek mondott a politikus, amely elvezethet a felelőtlen utcai zavargásokhoz.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.