Soros hadrendbe állította őket: tárgyalnak az ellenzéki pártok a közös listáról

SZABÓ Tímea; TÓTH Bertalan; GYURCSÁNY Ferenc; SZÉL Bernadett; KUNHALMI Ágnes; KERESZTES László Lóránt; BANGÓNÉ BORBÉLY Ildikó; JAKAB Péter
Budapest, 2019. január 3. A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Momentum politikusai, független országgyűlési képviselőkkel kiegészülve közösen álltak ki az Országház főlépcsőjére a kormánnyal szembeni ellenállás jegyében 2019. január 3-án. Az első sorban balról jobbra: Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, frakcióvezetője, Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője, Kunhalmi Ágnes, az MSZP, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője, Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke, frakcióvezető és Jakab Péter, a Jobbik parlamenti képviselője. Előzőleg a képviselők az Országgyűlés rendkívüli ülésén vettek részt, amely a kormánypártok távolmaradása miatt határozatképtelen volt. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Valóra válik, amiről korábban beszéltek: csütörtökön tárgyalóasztalhoz ül a teljes ellenzék a Jobbiktól a Demokratikus Koalícióig a közös, bevándorláspárti EP-lista ügyében. Akár még az is előfordulhat, hogy visszatér Bajnai Gordon, akire listavezetőként számítanának a szocialisták. Soros György hadrendbe állította hazai szövetségeseit.
Vágólapra másolva!

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Népszavának erősítette meg korábbi álláspontját tegnap, miszerint az ellenzéknek egy közös, bevándorláspárti listával kellene nekivágnia a májusi EP-választásnak. A politikus úgy fogalmazott, hogy a közös ellenzéki mozgósítás az együttműködés „alfája”, a közös listaállítás pedig az „ómegája” lenne. A szocialisták elnöke elárulta továbbá, hogy pártjának kezdeményezésére az ellenzék közösen fog mozgósítani az európai kampányban. A Magyar Idők informácói szerint Tóth könnyen sikerre viheti az egységfrontot.

Itt a forgatókönyv a bevándorláspártiak egyesülésére

„Csütörtökön a Jobbiktól a Demokratikus Koalícióig tárgyalóasztalhoz ül a teljes ellenzék a közös európai parlamenti választási lista ügyében” – írja a lap, amely úgy tudja, a szocialisták körében egy olyan javaslat körvonalazódik, amely alapján létrejöhetne egy eddig példa nélküli összellenzéki együttműködés. Ennek részletei a következők:

  • Egyetlen független párt alatt jönne létre az eddig példa nélküli összellenzéki együttműködés.
  • A közös listát egy ismert, pártokhoz szorosan nem kötődő közéleti személyiség vezetné.
  • Amennyiben a balliberális oldalra korlátozódna (Jobbik nem kapcsolódik be) az összefogás, olyan baloldali nagyágyúk jöhetnének szóba lisatvezetőként, mint Balázs Péter volt uniós biztos, illetve Bajnai Gordon egykori miniszterelnök.
  • A listán szereplő jelöltek sorrendje lényegében a jelenlegi közvélemény-kutatási erőviszonyokat tükrözné. Jelen állás szerint ez azt jelentené, hogy a Jobbikot követné az MSZP, majd a DK.
  • A többi helyet paritásos alapon osztanák el.

Ellenzéki körökben úgy számolnak, ilyen formában 12-13 európai mandátum érhető el. A Magyar Idők úgy tudja, az egyeztetéseknek lesz még egy fordulója: a csütörtökit követné egy pénteki megbeszélés is, amely után az MSZP elnöksége is összeülne.

Kezdődő románc: a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Momentum politikusai, független országgyűlési képviselőkkel kiegészülve közösen álltak ki az Országház főlépcsőjére a kormánnyal szembeni ellenállás jegyében 2019. január 3-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Régóta tömörülnének

Bár a közvélemény figyelmét elkerülte, elsőként a párbeszédes Tordai Bence hozta fel a közös, ellenzéki bevándorláspárti lista ötletét a Magyar Hangnak adott interjújában. A lapnak arra a kérdésére, miszerint lesz-e az EP-választáson külön Párbeszéd-lista, a politikus meglepő módon úgy reagált, hogy fontosabb kérdés, hogy lesz-e közös ellenzéki lista. Később az is elhangzott tőle, hogy a pártérdeket hajlamos az összellenzékérdekek mögé sorolni. A dicsőséget azonban elhappolta előle Tóth Bertalan MSZP-elnök, aki a hétvégi ellenzéki tüntetésen a nagyérdemű előtt belebegtette a Gyurcsány-Jobbik-Momentum-LMP-MSZP közös listát.

– adta ki az ukázt. Szombati beszédében Molnár Csaba, a DK EP-képviselője is hasonló gondolatokat fogalmazott meg, amikor kimondta, hogy nem az a fontos, ki voltál, hanem az, hogy ki leszel. Orbán eszeveszett rendszerének ellensége vagyunk.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke beszél a Kossuth téri kormányellenes tüntetésesen 2019. január 5-én Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Mónus Márton

Ezzel a politikus meghirdette az ellenzék új jelszavát: borítsunk fátylat a múltra! Ugyanis az ellenzéki pártok ideológiai síkon – legalábbis papíron – kifejezetten távol állnak egymástól, nem is olyan régen a Jobbik még egy antiszemita, cigányellenes és homofób párt volt, ami az ellenzék körében elfogadhatatlan volt. Fordítva is hasonló volt a helyzet: az egykori radikális párt számára vállalhatatlan volt „a szemkilövető” Gyurcsány Ferenc és pártja, valamint csatolt szövetségeseik. Hogy mennyire megváltozott a párt álláspontja, azt mi sem mutatja jobban, mint Gyöngyösi Márton elnökhelyettesének hétfői lapinterjúja.

– hirdette meg az irányt a politikus, aki azzal is elbüszkélkedett, hogy béruniós kezdeményezésük népszerűsítése során szélsőbalos szakszervezetekkel is leült tárgyalni, nem nézte, hogy milyen ideológiai beállítottságúak.

A nagy ellenzéki összeborulás hevében tegnap szintugrás következett be: az egyesült ellenzék együtt tüntetett Judith Sargentini, zöldpárti EP-képviselővel, aki a magyar jogállamiság helyzetéről készített el egy végletekig elfogult jelentést.

Judith Sargentini zöld párti és Szanyi Tibor MSZP-s európai parlamenti képviselő egy Orbán Viktor miniszterelnök politikája ellen tiltakozó brüsszeli tüntetésen a Robert Schuman téren 2019. január 8-án Forrás: MTI/AP/Virginia Mayo

Az erőszak hozta össze őket

Bár már korábban is voltak jelei annak, hogy az ellenzék közös menetrendben gondolkodik, a nyilvánosság számára ez az erőszakos tüntetések kezdetére vált egyértelművé. Arra, hogy a megmozdulássorozat előre megtervezett volt, tehát az ellenzéki pártok jó ideje együtt gondolkodnak, arra hét egyértelmű jelet hoztunk. Lényeg, ami lényeg:

igazán azonban csak a vandálkodásba átcsapó tiltakozások hozták össze az ellenzéki pártokat.

A budapesti utcákon politikai aktivisták törtek-zúztak, Soros György egyetemének hallgatói randalíroztak, az ellenzéki pártok képviselői (akik amúgy az utcára hívták az embereket) némák maradtak. Az amerikai milliárdossal szorosan összefonódó és szervezeteivel a legutóbbi demonstráció előtt egyeztető ellenzékiek motivációja színtiszta: megszerezni a hatalmat – bármi áron. Ezt jól mutatja, hogy a DK-közeli Hommonay Gergely tegnap a XIII. kerületi Fidesz-iroda ablakának betöréséről a következőket posztolta: „Nem mondom, hogy sajnálom, mert akkor hazudnék.”