Az egész világon egyedülálló az Orbán-kormány legújabb lépése

Vágólapra másolva!
Soha nem kapott még Magyarországon egy fiatal pár ekkora segítséget az államtól ahhoz, hogy elinduljon a „nagybetűs" élet és a családalapítás felé, nemzetközileg sincs példa ilyen intézkedésre - minderről Novák Katalin beszélt az Origónak adott interjújában. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának a család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszélt arról is, hogy a Babaváró Támogatás, a csokhoz kapcsolódó kamattámogatott kölcsön kiterjesztése a használt lakást vásárlókra, a jelzáloghitelekhez nyújtott gyermekvállalási támogatás bővítése, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási programja már ez év júliusától igényelhető.
Vágólapra másolva!

Mit ért el eddig a kormány családpolitikája, és a most bejelentett intézkedések hogyan viszonyulnak ehhez?

Egyszerre szeretnénk segíteni a gyermeket nevelő családokat, illetve támogatni a családalapítást tervező fiatalokat, akiknek nincs még gyermekük. Ma jóval több a lehetősége egy gyermeket nevelő családnak, mint 2010-ben volt.

Biztató jelek, hogy 2010 óta évről évre több házasságot kötnek a fiatalok, kevesebb a válás, húsz éve nem volt ilyen magas sem a házasságkötések száma, sem a gyermekvállalási kedv.

Miért pont most van szükség a hétpontos családvédelmi akciótervre?

A családtámogatásokat folyamatosan bővítjük, ezzel a 7 pontos akciótervvel is a 2010-ben meghirdetett úton megyünk tovább. Lendületet és felhatalmazást ad, hogy egy új kormányzati ciklusnak az elején vagyunk, így a jövőt meghatározó és formáló döntéseket most kell meghoznunk, és ezt az emberekkel közösen tesszük.

A közel 1,4 millió visszaküldött kérdőív azt mutatja, hogy nemzeti egyetértés alakult ki arról, hogy a gyermeket vállaló fiatalokat és a gyermekeket nevelőket támogatni kell. A magyar emberek az irányt kijelölték, és mi eszerint cselekszünk.

A hétpontos csomagból melyik intézkedéstől várják a legtöbbet és miért?

Mindegyik intézkedés máshogy segíthet. A legnagyobb újdonság a fiataloknak nyújtott 10 millió forintos szabad felhasználású, kamatmentes Babaváró Támogatás, amely három gyermek vállalása esetén akár vissza nem térítendő támogatássá is alakulhat.

Ezt a tízmilliós összeget a fiatalok bármire költhetik, így, ha kell, fordíthatják otthonteremtésre vagy lakásfelújításra. A támogatást július 1-jétől 2022. december 31-éig lehet igényelni a bankfiókokban. Azok a házaspárok jogosultak a kamatmentes kölcsönre, amelyekben a feleség 18-40 év közötti, és a család egyik tagja rendelkezik legalább három év biztosított (akár hallgatói) jogviszonnyal. Kutatások igazolják, hogy a magyar fiatalok házasságban képzelik el a jövőjüket, átlagosan legalább két gyermekeket szeretnének, sokan azonban különböző akadályok miatt nem valósíthatják ezt meg. A kormány éppen ezért a gyermekvállalás előtt álló akadályok lebontásában nyújt segítséget. A családvédelmi konzultációban konkrétan rá is kérdeztünk, hogy kell-e támogatni a fiatalok életkezdését, melyre a kitöltők 98 százaléka igennel válaszolt. Ez kellő felhatalmazás.

Novák Katalin: A kormány éppen ezért a gyermekvállalás előtt álló akadályok lebontásában nyújt segítséget Forrás: Csudai Sándor

Nem gondolja, hogy a tízmilliós összeg felhasználását valamilyen keretek közé kellett volna szorítani?

Ez a lehetőség azért hiánypótló, mert eddig célzott támogatásokat nyújtott az állam a családalapításhoz. Most a fiatalok egyénileg dönthetik el, hogy számukra mi a fontos, éppen mihez kell a plusz segítség. Ez az egyéni élethelyzettől függ.

Mennyire vették figyelembe a lengyel példát, ahol gyermekenként fix összeg jár?

Lengyelországban 2014-2018 között a „Lakást a fiataloknak" program keretében a 35 év alatti felnőttek az önerejükön felül állami támogatásra voltak jogosultak, amennyiben az első lakásukat kívánták megvásárolni. 3 vagy 4 gyermekes családok további állami támogatást is igénybe vehettek a korábbi hiteleik törlesztése céljából. Ott tehát más típusú segítséget ad az állam, míg mi a jövőbeni gyermekvállalást támogatjuk ezzel az államilag garantált, kamatmentes kölcsönkonstrukcióval.

A másik ilyen rendkívüli hazai családpolitikai intézkedés a négygyermekes nők szja-mentessége. Büszkén mondhatom, hogy semelyik másik európai országban nincs ilyen.

Csak a július 1-je után született gyermekekre vonatkozik?

Igen, a támogatás elbírálásakor a július 1-je után született vagy még úton lévő vér szerinti és örökbefogadott gyermekeket lehet figyelembe venni, a kedvezmények pedig a magzat 12 hetes korától igényelhetők.

Igénybe vehetik a tízmillió forintos a babaváró támogatást azok, akik már házasok, van gyermekük, de még nem érték el a 40 éves kort?

Egyetlen olyan házaspár sincs kizárva az igénylők köréből, ahol a nő 18-40 év közötti, és legalább egyikük az első házasságát köti. Az sem akadály, ha valamelyiküknek már van gyermeke. A lehetőséggel ők is élhetnek, de a támogatás csak a 2019. július 1-jét, és a szerződéskötést követően született, vagy örökbefogadott gyermekek után jár.

Egy gazdasági oldal számításai szerint, ha 100 ezer nő veszi igénybe a kedvezményes hitelt, akkor az államnak 20 év alatt 281 milliárd forintot kell elengednie, megvan erre a megfelelő forrás?

Megvan a fedezet attól függetlenül is, hogy hányan élnek majd vele, és örülnék annak, ha valóban ekkora költségvetési tételt jelentene, mert ez azt jelentené, hogy jelentősen nő a gyermekek száma.

Július 1-től milyen intézkedések lépnek életbe a családvédelmi akcióterv keretében?

A Babaváró Támogatás, a csokhoz kapcsolódó kamattámogatott kölcsön kiterjesztése a használt lakást vásárlókra, a jelzáloghitelekhez nyújtott gyermekvállalási támogatás bővítése, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási programja már ez év júliusától igényelhető. A bölcsődefejlesztési program is már az idén beindul – pontosabban folytatódik –, és folyamatosan zajlik egészen 2022-ig. A csok számos egyéb ponton is egyszerűbbé válik.

Milyen intézkedések jönnek 2020. január 1-től?

A nagyszülői gyed, valamint a négygyermekes édesanyák szja-mentessége jövő év januárjától lép életbe.

Hány nőt érinthet a négygyermekesek szja-mentessége?

Jelenleg körülbelül 40 ezer családról van szó. Hiszen azt nem tudjuk még, hogy hány olyan anyuka lesz, aki a jövőben válik négygyermekessé. Azok az édesanyák is igénybe tudják venni, akiknek már felnőttek a gyermekeik, így ők is azt érezhetik, hogy anyagi biztonságban vannak. Versenyképesebb is lesz a munkaerőpiacon egy ilyen édesanya, hiszen 15 százalékos bérelőnyt érvényesíthet.

A férfiakra nem kívánják ezt kiterjeszteni?

A lehetőség az édesanyáknak szól. Jellemzően ők tudnak gyermeket vállalni, ők maradnak otthon a kezdeti időszakban a gyerekekkel, és a legalább négy gyermek nevelése tőlük talán az édesapáknál is nagyobb áldozatot követel. A férfiak kapcsán a legnagyobb hozadékot ott látom, hogy az anya szja-mentessége mellett a családi adókedvezményt olyan mértékben tudják majd igénybe venni, hogy akár nem is kell adót fizetniük. Egy férfi számára is segítség lehet, hogyha csökkennek az egész család terhei.

A bankok mekkora szerepet kapnak a hitelek kihelyezése során? Kell-e új megállapodás a Bankszövetséggel, hogy ne legyenek visszaélések a pénzügyi szektor részéről?

Ezzel a bankok is csak nyernek. A pénzintézetek érdekeltek lesznek abban, hogy a fiataloknak ők nyújthassák a hitelt. A kereskedelmi bankok közvetítenek, azok fogják a hitelezés technikai részét lebonyolítani, miközben az állam minden költségüket megtéríti.

A nagyszülői gyed pontosan kikre vonatkozik majd?

Azokra, akiknek jelenleg is van munkájuk, és fontos számukra, hogy segítsenek az unokák nevelésben. A szolgálati idejükbe beleszámít majd a gyeden töltött idő, ugyanakkor a GYED Extra rájuk nem terjed ki, tehát nem dolgozhatnak teljes munkaidőben a gyed mellett. Ez az intézkedés abban segít, hogy a nagyszülők részben levehetik a terheket a szülők válláról, és ahol szükség van rá, segítséget nyújtsanak a gyermeknevelésben.

A hétpontos családvédelmi akciótervből melyik tervezett lépést emelné még ki?

Az egyik legfontosabb, hogy az otthonteremtés esetében a használt lakásokra is kiterjesztjük a kétgyermekesek 10 millió forintos, illetve a nagycsaládosok 15 millió forintos kedvezményes kamatozású hitelét. Ha ezt kiegészítjük a hitelelengedés lehetőségével is, akkor az már egy igen komoly segítség lehet a gyermeket vállalók számára. Sokan rendelkeznek jelzálogalapú hitelekkel,

Nem tartanak attól, hogy a már most is magas lakásárak esetében újabb növekedést generálhat a program? Nem keletkezhet egy ingatlanpiaci buborék, amely később komolyabb gondokat okozhat?

Nem véletlenül nem a vissza nem térítendő otthonteremtési támogatásokat emeltük. Látjuk, hogy valóban emelkednek az árak, de a pénz eddig is jó helyre került. Az egész térségünkben emelkednek az ingatlanárak, Budapest pedig egyre inkább egy világváros, ahol egyre értékesebb lakni. Az elmúlt 9 évben a fővárosi fejlesztések miatt is megugrottak az ingatlanárak, ezt a növekedést csupán a csokhoz kötni elhamarkodott következtetés lenne.

A használt lakásokhoz nyújtott támogatások esetében kevésbé várható az árak emelkedése, hiszen ilyen esetben kevésbé vannak kínálati, illetve kapacitás oldali problémák, mint az új építésű lakásoknál, amelyek gátat szabnak a megugró keresletnek az árak emelkedésén keresztül.

A tervezett falusi csok mennyiben módosítja majd a hétpontos akciótervet?

A kormány célja az, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek, és ehhez kíván támogatást nyújtani – függetlenül attól, hogy a szülők városban vagy kisebb településeken élnek. Célunk továbbá a falvak népességmegtartó erejének növelése, éppen ezért a Magyar Falu Program keretében bevezetjük a falusi csokot. Olyan településeken élőket segítünk, ahol van népességfogyás. Ide tartozik minden népességcsökkenéssel érintett kistelepülés, 5000 fő alatti település .

Lakás vásárlására legfeljebb a tízmillió forintos felső határ fele fordítható, míg a másik fele fordítható felújításra, bővítésre. A részletek kidolgozása még zajlik.

Mikorra válhat ezekből jogszabály? Mikor léphet életbe a teljes csomag?

A július 1-jén életbe lépő lehetőségekről szóló kormányrendeletek már megjelentek, ahogy az a kormányhatározat is, mely a Családvédelmi Akcióterv további három pontjáról rendelkezik. Hamarosan a Parlamentben is döntünk a szükséges törvénymódosításokról. Kíváncsian várom, hogy a bevándorláspárti ellenzéki képviselők ismét a családok ellenében döntenek-e, vagy végre támogatják a magyar családokat. A négygyermekes nők személyijövedelemadó-mentessége, valamint a nagyszülői gyed csak 2020. január 1-jén lép életbe. A többi támogatást azonban már idén július 1-jétől lehet igényelni.

Novák Katalin: A négygyermekes nők személyijövedelemadó-mentessége, valamint a nagyszülői gyed csak 2020. január 1-jén lép életbe Fotó: Hirling Bálint - Origo

A különféle konstrukciók esetében nem merült fel, hogy kétharmados törvényben rögzítik, hogy 2022 után esetleg ne lehessen szétrombolni a kialakult szisztémát, mivel jól láthatóan az ellenzék ismét nemet mond ezekre a családpolitikai intézkedésekre?

Orbán Viktor miniszterelnök úr beszélt egyszer arról, hogy mennyiben érdemes és mennyiben méltányos egy későbbi kormány mozgásterét meghatározni azzal, hogy bizonyos jogszabályokat kétharmados többséghez kötünk. Sok a változás, így a csok esetében például jó döntés volt, hogy kormányrendelethez kötöttük, mert így gyorsan sikerült reagálni a felmerülő igényekre. Van egy kétharmados alaptörvényünk és családvédelmi törvényünk, amely biztosítja a családok jogait, de nem a támogatások részletszabályai szintjén, csak a fő keretfeltételeket. Persze a demográfiai helyzet javításához hosszú távú tervezés kell.

A vártnál nagyobb gazdasági növekedés fényében változtatnak-e valamelyik intézkedés feltételein?

Ezek felülről nyitott előirányzatok, ami azt jelenti, hogy az igénylők számának nagyságától függetlenül rendelkezésre áll a költségvetési fedezet. Ez adott esetben lényegesen szélesíti a rendelkezésünkre álló pénzügyi mozgásteret, ha a gazdasági feltételek megfelelően alakulnak. Eddig is magyar emberek szorgalmának, munkájának köszönhetően tudtunk egyre több segítséget adni, bízom benne, hogy a jövőben is így lesz. Úgy működünk, mint az a vállalkozó, aki a profitot folyamatosan a vállalkozásába forgatja vissza, hogy az tovább fejlődhessen. Így teszünk mi is. Szeretnénk, hogy az ország és a magyar gazdaság eredményeit a gyermekes családok is egyre inkább érezzék.