A történelmi kudarc után villámgyorsan bomlani kezd a Jobbik

Szotyori-Lázár Zoltán
Vágólapra másolva!
Akárcsak az LMP és az MSZP, a Jobbik is villámgyorsan bomlásnak indult a súlyos kudarccal végződő európai parlamenti választás után. Sneider Tamásék a szavazatok mindössze 6,4 százalékát szerezték meg, amit többen sem hagytak szó nélkül: Szotyori-Lázár Zoltán, Vona Gábor keresztfia egyenesen Sneider Tamás pártelnök leváltását követeli hétfői posztjában, egy megyei képviselő pedig a Jobbikból való kilépését ígéri.
Vágólapra másolva!

Teljes átrendeződés zajlik az európai parlamenti választáson megsemmisítő vereséget szenvedett ellenzéki pártoknál: az LMP teljes vezetősége még a vereség napján lemondott, szétválni látszik az MSZP-Párbeszéd szövetség, és a Jobbikon belül is komoly mozgások indultak. Utóbbi kapcsán fontos kiemelni, hogy még megközelítőleg sem szerepeltek ilyen rosszul EP-választáson, a szavazatok mindössze 6,42 százalékát szerezték meg, amivel az ötödik helyen végeztek a pártok versenyében. Nem csoda, hogy elindult egyfajta gondolkodás a párton belül arról, hogy szerencsés volt-e az eddigi irányvonal, nem kellene-e változtatni valamit a stratégián.

Leváltanák Sneider Tamást

Szotyori-Lázár Zoltán, volt szolnoki jobbikos képviselő hétfői posztjával egyértelműen a változtatások mellett foglalt állást.

– írta Vona Gábor keresztfia, és mivel a szöveghez Jakab Péter frakcióvezető fotóját társította, arra lehet következtetni, hogy szerinte a párt számára történelmi kudarccal végződő választás után

eljött az ideje Sneider Tamás leváltásának, és Jakab elnökké választásának.

Ez olyan szempontból nem meglepő, hogy a tévéstúdiókban rendszeresen botrányt okozó Jakabnak erős támogatottsága van a párton belül, többen úgy tartják, hogy Vona távozásával egyedül ő képes kivezetni a pártot a gödörből. Csakhogy Jakab – akárcsak Sneider – egyértelműen a rasszista vonalat képviseli a párton belül, elég csak az antiszemita megjegyzéseire gondolni, így jelenleg nem igazán látható, miben különbözne politikája a jelenlegi pártelnökétől.

Emlékezetes, egy kiszivárgott felvételen Jakab a kiválasztott néphez tartozó bűnözőkről beszélt, és zsidózó vicceken nevetett. "Ha bizonyos kiválasztott néphez tartozik az illető, akkor a miskolci Dolce Vita luxusétteremből kell számára étket szállítani, mert ott kóser módon tudnak főzni, és neki még ahhoz is joga van... nehogy már! Egy bűnözőnek joga van..." - fogalmazott erősen zsidóellenes felhanggal a politikus. Rasszizmusa és antiszemitizmusa mellett a számára nem tetsző televíziókkal szembeni akciókkal vétette magát észre.

Mint ismert, Szotyori-Lázár Zoltán tavaly decemberben váratlanul lemondott valamennyi pártbeli tisztségéről, és kilépett a Jobbikból. Lépése több okból is furcsa volt, többek között azért, mert konkrét személyek megnevezése nélkül, "a szervezetre rátelepedő, élettapasztalat nélküli, következményeket megúszó emberek túlhatalmáról” írt búcsúposztjában.

Egy megyei képviselő otthagyja a Jobbikot?

Nemcsak Vona Gábor keresztfiánál verte ki a biztosítékot a gyászos európai parlamenti választási szereplás, hanem Samu Tamás Gergely,Békés megyei képviselőnél is, aki a maga részéről a következőképpen kommentálta a vasárnapi történéseket:

Posztjából arra lehet következtetni, hogy erősen fontolóra vette a Jobbikból való távozását. Kicsivel később azonban módosította bejegyzését "ennyi volt ez a választás”-ra.

Forrás: Facebook