Karácsony Gergelyre ráomlott a káosz, és már ki se látszik belőle

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. június 19. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje az aHang vitáján Budapesten, az Átrium Színházban 2019. június 19-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely képtelen polgármesterként viselkedni, semmibe veszi a zuglóiakat és mindenkit, aki a kerületben parkol – állítja a Fidesz, ezért közérdekű adatigényléssel fordultak a zuglói városvezetőhöz. A kerület parkolási ügyeiben teljes a káosz, senki nem tudja pontosan, hogy kell-e egyáltalán fizetni. Karácsony mélyen hallgat a botrányról, pedig más témákban nagyon aktív a közösségi oldalán. 
Vágólapra másolva!

A Fidesz közérdekű adatigényléssel fordul Karácsony Gergely zuglói polgármesterhez, hogy kiderüljön, milyen struktúrában üzemel szerda óta a kerületi parkolás – közölte Zsigmond Barna Pál, a Fidesz budapesti szóvivője. A fideszes politikus elmondta: szerda óta hivatalosan a zuglói önkormányzat üzemeltetné a parkolási rendszert, mert lejárt az egyik „botrányos szerződés”. Szerinte

azonban nem tudni, hogy a valóságban is átvette-e a feladatot a Karácsony Gergely vezette kerület, mindenesetre a hírek szerint parkolóőröket nem látni Zuglóban, és tájékoztatást sem adnak.

„Hova tűnt Karácsony Gergely? Ráomlott a káosz, és már ki sem látszik belőle?” – tette fel a kérdést.
A Fidesz budapesti szóvivője hangsúlyozta: hétfőn már kértek tájékoztatást Karácsony Gergelytől, ő azonban „képtelen polgármesterként viselkedni”, „semmibe veszi a zuglóiakat és mindenkit, aki a kerületben parkol”.

Karácsony Gergely mélyen hallgat a hatalmas zuglói botrányokról Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Erre várnak választ Karácsonytól

Közölte: ezért most közérdekű adatigényléssel fordulnak Karácsony Gergelyhez, akitől arra várnak választ, hogy milyen struktúrában üzemel szerda, azaz július 10-e óta a parkolás, hány embert vettek fel a feladatok ellátására, illetve hogyan alakulnak ezután a parkolással kapcsolatos kiadások és bevételek. Kijelentette:

Karácsony Gergely alkalmatlansága miatt eddig napi egymillió forint folyt el „egy feneketlen kútba”, ráadásul a polgármester sem a szerződések felmondásáról, sem a zuglóiak ingyenes parkolásáról szóló határozatot nem hajtotta végre,

pedig maga is megszavazta azokat májusban. „Karácsony Gergelynek ideje színt vallania” – hangoztatta Zsigmond Barna Pál.

Teljes a káosz a zuglói utcákon

Időközben kiderült, hogy a korábbihoz képest feleannyi parkolási ellenőr van a zuglói utcákon, miközben a helyiek jó része nem tudja, hogy kell-e egyáltalán a lakóhelyén fizetnie a gépjárműve után. A Bosnyák téri piac is megsínyli az eddig napi egymillió forintos veszteséget termelő fizetőparkolást: az autósmizéria miatt hétköznap jelentősen visszaesett a forgalom – írta a Magyar Nemzet.

Nem tudom, hogy konkrétan a kerületi lakosokra milyen parkolási kedvezmények vonatkoznak, hívja fel az ügyfélszolgálatot vagy írjon nekik e-mailt, hogy kell-e vennie parkolójegyet – válaszolta a Magyar Nemzet munkatársának kérdésére az egyik újdonsült zuglói önkormányzati parkolási ellenőr.

A XIV. kerületben a képviselő-testület májusi döntése értelmében a botrányos üzemeltetési szerződés lejártát követően most már az önkormányzat munkatársai ellenőrzik a parkolókat, illetve tartják karban a jegykiadó készülékeket, igaz, nem túl sokan.

Szerdán mindössze egy szolgálatban lévő parkolási ellenőrrel találkozott a napilap munkatársa, nem csoda, hogy most is nagy erőkkel, minden hirdetési felületen toboroznak Karácsony Gergelyék munkatársakat

A baloldal főpolgármester-jelöltje által vezetett, pontosabban magára hagyott kerületben jelenleg a két parkolási zónára a korábbinak alig több mint fele, mindössze húsz ellenőr jut. Ebben a számban azok is benne vannak, akik az ellenőröket ellenőrzik.

Karácsony lapít

Jól látszik, hogy rengeteg a kérdés a zuglói önkormányzat működésével kapcsolatban, de a Facebookon rendkívül aktív Karácsonynak az elmúlt napokban egyetlen bejegyzése sincsen, amiben legalább megpróbálna válaszolni a felvetett problémákra.

A zuglói polgármester nem túl közlékeny, ha az általa nem vezetett kerület ügyeiről kellene nyilatkoznia Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Zugló hitelből él

Hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések órájában is téma volt a zuglói helyzet, Zsigmond Barna Pál (Fidesz) felszólalásában Karácsony polgármesteri alkalmatlanságát ecsetelve, példaként említette a napi egymillió forint hiányt termelő parkolási rendszert. A politikus a zuglói jegyzőt idézte, aki szerint

a képviselő-testület olyan döntéseket hoz, amiknek jelentős részére nincs fedezet, és Zugló hitelekből él.

– Az önkormányzat másfél milliárd forinttal költekezik túl, miközben a tavalyi bevételei 3,5 milliárd forinttal maradnak el a tervezettől – hívta fel a figyelmet a képviselő, aki azt kérdezte, milyen eljárást kell lefolytatni, ha becsődöl egy önkormányzat.

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár azt felelte, hogy a 2010-es önkormányzati konszolidáció során

az állam 7,5 milliárd forintot vállalt át Zuglótól, vagyis a kerület számára lehetővé tették a stabil gazdálkodást.

– Az önkormányzati törvény szabadságot biztosít a helyhatóságok gazdálkodásához, de ehhez felelősségnek is kell társulnia – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: a kormányhivatalok ellenőrzik az önkormányzat gazdálkodásának szabályszerűségét, ám a célszerűségét nem, mert az utóbbiról a választók mondanak ítéletet.

Botrány botrányt követ Karácsonynál

Szintén írtunk arról, hogy Karácsony elképesztő módon hagyja figyelmen kívül a városrész lakosainak a véleményét. A baloldali politikus mintaprojektje, a Pillangó park felújítása ugyanis hihetetlenül megdrágult Zuglónak, miközben már több mint féléves csúszásban van. Az egész felújítás háromszoros áron legalább 600 millióba kerül majd, miközben januárban, de legkésőbb februárban el kellett volna készülnie.

A lakók közösen próbálnak meg fellépni Karácsony Gergely ámokfutása ellen, többek között petíciót és egy tízpontos tiltakozó listát is átadtak az önkormányzatnak.

Ebben például ellenezték kilencvenhárom fa kivágását, sokallták a zöldterületek helyére szánt rengeteg térkövet, illetve fölöslegesnek tartották a néhány éve elkészült, jó állapotú járda felszedését.

Karácsony Gergely tehát úgy változtatta meg a környéken élők lakókörnyezetét, hogy egyébként azt senki sem kérte, nem volt rá igény. Az ottaniak úgy szerették a békés, csendes kis parkot, ahogyan volt.