Vádat emelhetnek vesztegetés miatt egy jobbikos ellen

FARKAS Gergely; MAGYAR Zoltán
Budapest, 2019. március 18. Magyar Zoltán (b) és Farkas Gergely, a Jobbik képviselői az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. március 18-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Heteken belül dönthet az ügyészség a jobbikos Farkas Gergely elleni vádemelésről, miután a nyomozás érdemi része véget ért – értesült a Magyar Nemzet. A lapot a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) helyettes szóvivője arról tájékoztatta: a Farkas Gergellyel szembeni, a választás rendje elleni bűntett gyanúja miatt folytatott büntetőeljárásban a jobbikos politikusnak biztosították az iratmegismerést. Costopulos Orestis közölte: az ügyészség az érdemi döntésről közleményben tájékoztatja a nyilvánosságot.
Vágólapra másolva!

A Jobbik politikusa még a 2018-as országgyűlési választások előtt hatszázezer forintot ajánlott az LMP-s Midi Melániának, hogy lépjen vissza az országgyűlési képviselő-jelöltségtől. A kettejük beszélgetéséről nyilvánosságra került hangfelvétel szerint a kiskunhalasi választókerületben (Bács-Kiskun 5.) induló Farkas azt fejtegeti, hogy minden szavazatra szüksége van, ezért szeretné az LMP-s visszalépését. Midi Melániának ugyanis szerinte még annyi esélye sincs legyőzni a fideszes képviselőt, mint a jobbikos indulónak.

Farkas Gergely, a Jobbik képviselője ellen vádat emelhetnek Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

„Ez azért kicsit erős volt”

Midi Melánia azzal hárította el a kérést, hogy végigcsinálta az ajánlásgyűjtést, ráadásul megrendelte a plakátokat, szórólapokat, s ez legalább hatszázezer forintos kiadást jelent, amit az államtól kapott egymillió forintból fizet, ám visszalépés esetén értelemszerűen nem jár a pénz.

Farkas ennél a pontnál veti fel: „Ha kifizetjük, akkor visszalépsz?" Az LMP-s jelölt, visszautasítva az ajánlatot, meg is jegyezte:

A jobbikos utólag azzal magyarázta ajánlatát, hogy nem volt komoly, a hangsúlyból is érezhetően vicces felvetésként hangzott el, a Fidesz azonban a választás rendjének megsértése és korrupció gyanúja miatt feljelentést tett a politikus ellen, és a KNYF által folytatott nyomozás részeként Polt Péter legfőbb ügyész indítványára

az Országgyűlés márciusban felfüggesztette a képviselő mentelmi jogát.

Jakab Péter, a párt akkori szóvivője azzal az átlátszó érvvel állt elő, hogy képviselőtársának a visszalépésre és a hatszázezer forintnyi költség kifizetésére vonatkozó megjegyzése komolytalan volt.