Amerikai nagykövet: Mindkét fél nyer a magyar-amerikai védelmi együttműködési megállapodással

Magyar Honvédség és a Terrorelhárítási Központ Honvédség Hadgyakorlat Szolnok Terrorelhárítás A TEK és a rendvédelmi szervek közös hadgyakorlata Szolnokon. MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred és a Terrorelhárítási Központ bemutatói fegyver gépfegyver
A gyakorlaton az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred és a Terrorelhárítási Központ közös hadgyakorlata Szolnokon. 2016.10.26.
Vágólapra másolva!
A döntéssel, amellyel az Országgyűlés jóváhagyta az Egyesült Államok és Magyarország közötti védelmi együttműködési megállapodást, mindkét ország nyer - közölte David Cornstein budapesti amerikai nagykövet.
Vágólapra másolva!

Azt írta, ez a megállapodás "még jobban elmélyíti majd a már most is erőteljes biztonsági együttműködésünket, és segít felkészülnünk a szövetségesekként előttünk álló 21. századi közös kihívásokra".

A diplomata hangsúlyozta:

az elkövetkező hónapok és évek során, ahogy Magyarország egyre közelebb kerül a védelmi kiadások tekintetében a NATO felé tett kötelezettségvállalásai teljesítéséhez, és "előmozdítja haderejének modernizálását NATO-kompatibilis felszerelések vásárlásával, beleértve az Egyesült Államokból származó korszerű technológiát".

A kép illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

A parlament kedden döntött arról, hogy

engedélyt ad az Amerikai Egyesült Államok fegyveres erői magyarországi állomásozására.

Az engedély megadása a magyar és az amerikai kormány között létrejött, két hete ratifikált védelmi megállapodás életbelépésének egyik feltétele volt.