Miből finanszírozza az iszlámimádó Vona Gábor a törökországi nyaralásait?

Vágólapra másolva!
Lassan másfél év telt el azóta, hogy Vona Gábor lemondott a Jobbik elnökségéről és parlamenti mandátumáról, sokat azonban nem lehet tudni arról, miképp tölti hétköznapjait. A nyilvánosság számára az látható, hogy bár nincsen bevételi forrása, mégis fent tudja tartani korábbi életszínvonalát. Felesége az elmúlt napokban több közös képet posztolt Törökországból, egy soproni szállodából és különböző vidéki városokból, ami felveti a kérdést: miből tudja mindezt finanszírozni a politikus-blogger? Az Origo bepillantást enged a színfalak mögé, ahol Vona jó ideje lázasan szervezkedik - vezető jobbikos politikusokkal. 
Vágólapra másolva!

A tavaly áprilisi országgyűlési választást követően komoly változás állt be a Jobbik életében. A szervezetet addig vezető Vona Gábor a vereség másnapján váratlanul bejelentette, hogy nemcsak a pártelnökségről mond le, hanem parlamenti mandátumát is visszaadja. A bukott politikus ezt követően több alkalommal is leszögezte, nem kíván megnyilvánulni aktuálpolitikai kérdésekben, és nem vágyik vissza a pártpolitikába. Csakhogy ezek az állításai már korábban is meglehetősen ingadoztak.

Fedezet nélküli luxuséletmód?

Vona ugyanis többször állást foglalt a Jobbikot érintő ügyekben, így többek között elmondta a véleményét Sneider Tamás jelenlegi pártelnök feleségének náci karlendítéséről, valamint a Jobbiknak a baloldalhoz való közeledéséről. Legutóbb pedig azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy lapinterjúban azt nyilatkozta, az emberek bevonásával törvényjavaslatokat készítene elő. Ezek a kis mozzanatok önmagukban apróbb-cseprőbb dolgoknak tűnhetnek, azonban együttesen nézve azt mutatják, hogy Vona Gábor nem szállt ki a politikából, meghagyta magának az esélyt a visszatérésre. A történtek kapcsán nem lehet figyelmen kívül hagyni egy nagyon fontos kérdést: mi történt az elmúlt közel másfél évben Vona Gáborral?

A jelek szerint nem különesebben rázta meg a választási zakó, hiszen elindította a heti rendszerességgel jelentkező vlogját, állandó jelleggel részt vesz a Simicska-árvák műsorában, valamint rendszeresen utazik külföldre. Ez utóbbi több, mint furcsa: az elérhető információk szerint jelenleg nincsen állása, így bevételi forrása sem, mégis fent tudja tartani korábbi életszínvonalát. Feleségének Instagram-oldalán közzétett képek szerint

  • az elmúlt időszakban legalább két alkalommal utaztak Törökországba: június végén Alaçatıban, és Foçaban, július elején pedig Trabzonban nyaraltak gyermekükkel;
  • a két közel-keleti utazás között arra is volt energiájuk és pénzük, hogy kiugorjanak a soproni VOLT Fesztiválra, és a város egyik legelegánsabb szállodájában, a Hotel Lővérben szálljanak meg;
  • ezen túl folyamatosan utaztak Magyarországon.

Mint ismert, Vonának régebbre nyúlnak vissza muszlim kapcsolatai. Egy 2010-es írásában azt közölte, hogy az arabokhoz hasonlóan nem szereti a zsidókat, valamint az iszlám az emberiség utolsó reménye. A Jobbikot az identitásától megfosztó és súlyos válságba taszító pártelnökről korábban kiderült, hogy egyik korábbi törökországi útján törökül tett hitet, Allahot éltette.
Vona Gábornak vannak titkai Forrás: Facebook

Magyarán a következő a felállás: van egy, a politikából - szavakban legalábbis - kiszálló, jelenleg komolyabb bevétellel nem rendelkező politikus, aki rendszeresen megnyilvánul belpolitikai kérdésekben, és mindeközben luxuséletmódot folytat. A kapocs erősen hiányzik a történetből:

miből tudja mindezt finanszírozni?

A választ homály fedi, azonban a nyilvánosság figyelmét elkerülte egy nagyon fontos körülmény.

Keresztfiával szervezkedik

A háttérben ugyanis Vona Gábor komoly szervezkedésbe kezdett, hiszen már tavaly októberben elkészítette a Második Reformkor Alapítvány létesítő okiratát, a szervezetet pedig idén májusban már be is jegyezték. A bíróság hivatalos adatbázisában található információkból egyértelműen kiviláglik a politikai motiváció. Az alapítvány "célja a magyar társadalom, a gazdaság, a kultúra és a közélet 21. századi problémáira hatékony válaszok, megoldások megtalálása, ezek népszerűsítése és megvalósítása" - olvasható a sok cél egyike a birosag.hu-n. De talán ennél is érdekesebb a következő két tényező: a szervezet

  • egy szolnoki címre van bejegyezve;
  • vezetésében fontos pozícióban lévő jobbikosok vannak.

Előbbi kapcsán a leglényegesebb az, hogy a Második Reformkor Alapítvány Szotyori-Lázár Zoltán ügyvédi irodájába van bejegyezve. Mint ismert, Szotyori-Lázár Vonának a keresztfia, így szoros kapcsolatban állnak egymással. Említésre méltó, hogy a korábban a szolnoki Jobbikot vezető Szotyori-Lázár viharos körülmények között lépett ki a pártból, az elvtelen karrieristák pártbeli előrejutásával indokolva lépését. A duplacsavar pedig a következő: a Második Reformkor Alapítvány és a Jobbik volt elnökének reklámcége ugyanoda, tehát Szotyori-Lázár érdekeltségébe van bejegyezve. Csakhogy nem ez az egyetlen bökkenő a szervezettel.

Szotyori-Lázár Zoltán, a Jobbik volt szolnoki önkormányzati képviselőjének ügyvédi irodájában van Vona Gábor új alapítványának a székhelye. Rokoni szálak Forrás: Facebook

Fontos jobbikosok az alapítványban

A Vona-féle alapítvány vezetőségébnk tagjai ugyanis egytől egyig a Jobbikhoz köthetőek.

  • Sövegjártó Kristóf Imre elnök jelenleg a párt országgyűlési képviselőcsoportjának hivatalvezetője. A politikust korábban Vona Gábor főtanácsadójának tartották. Úgy tartják, hogy Sneider Tamás pártelnökkel és Szabó Gábor pártigazgatóval együtt azért lobbizott a parlamenti választás után a Jobbik elnökségénél, hogy anyagilag segítsék a Juhász-féle Együttet.
  • Nagypál Levente tag többek között a korábbi jobbikos kampánynak, a Béruniónak volt a projektvezetője. A jobbikos sportvállalkozónak cége volt Máltán, ahol rendkívül kedvezőek az adózási feltételek. Emiatt társával együtt offshore-ozással vádolták meg. Nagypál egyébként a budapesti vizes világbajnokság szervezőbizottságának jobbikos delegáltja volt, és részt vesz a párt sportkabinetjének munkájában is.
  • Vona nyelvtanára, Joó Sándor is tagként kapott szerepet az alapítvány vezetésében. A politikusnak komolyabb összeg jutott a frakciópénzekből: 2017-ben tízszer is szerződött a Jobbikkal, összesen 6,8 millió forintért.

Közel sem mellékes, hogy a névsorban található politikusok jelenleg is a párt frakciójának alkalmazottai, illetve szerződöttjei, ami egyértelműen arra utal, hogy

Vona Gábor még mindig erősen be van kötve a Jobbikba, és annak vezetésébe.

A kérdés már csak az: mennyire?