Mindenhol megbukott, mégis visszatér a politikába Vona Gábor

Vágólapra másolva!
Jövő hét kedden Vona Gábor az Új Reformkor Alapítvány alapítójaként sajtótájékoztatót tart - a hír félig meglepő, félig nem, hiszen a Jobbik bukott elnöke jó ideje készül a politikába való visszatérésére. Négy nap múlva valamivel tisztábban lehet látni a kérdésben, amiben akár az is benne van, hogy a bukott antiszemita politikus pártalapításra adja majd a fejét.  
Vágólapra másolva!

- ez olvasható a politikus titkárságától az ATV-hez eljuttatott meghívóból. Az nem derült ki a tájékoztatóból, miről lesz szó négy nap múlva, csak sejthető: a politikus egy korábbi lapinterjúban arról beszélt, az emberek bevonásával törvényjavaslatokat készítene elő csapatával. Nem kell különösebb politikai érzék annak megállapításához, hogy innen bizony már csak egy lépés a nagypolitika világa.

Visszatérés újrahangolva? Forrás: Facebook

Ahogy korábbi nagycikkünkben beszámoltunk róla, a Jobbik bukott elnöke míg a felszínen vloggerkedett, a háttérben hangya szorgalommal kezdte el építeni politikai hátországát. Felügyelete alatt már tavaly októberben elkészült a Második Reformkor Alapítvány létesítő okirata, a szervezetet pedig idén májusban be is jegyezték. A Második Reformkor alapítójaként olyan tipikusan politikai célokat fogalmazott meg, hogy szervezetének "célja a magyar társadalom, a gazdaság, a kultúra és a közélet 21. századi problémáira hatékony válaszok, megoldások megtalálása, ezek népszerűsítése és megvalósítása." Annak ellenére, hogy Vona többször kijelentette, nem tér vissza a politikába, ezen a ponton már sejteni lehetett, valami mégiscsak történni fog. Az alapítvány vezetésében ugyanis csak és kizárólag a Jobbikhoz köthető politikusok foglalnak helyet, továbbá székhelye Szotyori-Lázár Zoltán ügyvédi irodájába van bejegyezve. Egyelőre nem lehet tisztán látni a hogyan továbbot, azonban két kérdés minimum felmerül a történtekkel kapcsolatban:

  1. Miből finanszírozza mindezt Vona?
  2. Mi a szerepe ebben a Jobbiknak?

Mint ismert, manapság a Jobbik finoman szólva sincs jó állapotban, a májusi európai parlamenti választáson történelmi vereséget szenvedtek, így politikai brandjük rendesen megkopott. Egyre többször lehet hallani olyan hangokat a pártban, miszerint szükség van az újrahangolásra, és a vérfrissítésre - akár új névvel, karakterrel. Ezért is figyelemreméltó, hogy a pártot faképnél hagyó politikus mellett fontos jobbikos politikusok bukkantak fel, akiknek a szerepe egyelőre még nem tisztázott.

Az mindenesetre biztos, hogy 2017 decemberében megjelent, Havas Henrik által jegyzett életrajzi könyvben Vona arról beszélt, szerinte a Jobbiknak nevet és logót kellene változtatnia. "Változtatni kellene a logón és a néven is, hogy kifejezze azt a politikai érést, politikai folyamatot, amin keresztülmentek" - fogalmazott a politikus.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!